3 ihanaa petaustyyliä

Asumisen ääni

30.4.2020 10:00:00 / Asumisen ääni

Makuuhuoneen sisustukseen vaikuttaa sänky ja sen petaustyyli. Miten petaisi sängyn niin, että se sopisi omaan tyyliin? Hae inspiraatiota näistä kolmesta petaustyylistä, jotka muokkaavat makuuhuoneen sisustusta ja tekevät sängystä vieläkin kutsuvamman!

Muhkea hotellisänky

Jos mielit saada kotiin hotellin tunnelmaa, on tämä petaustyyli sinulle tehty! Hotellin tapaan sänky pedataan laadukkailla tekstiileillä, jotka hellivät nukkujaa. Värimaailma voi olla neutraali tai se voi yllättää muutamalla väripilkulla. Torkkupeitto ei ole välttämätön, mutta se on kiva lisä kylmillä keleillä. Päiväpeitto on olennainen, sillä se myös suojaa petivaatteita.

Aloita laadukkaista petivaatteista. Petauspatja kannattaa peittää petauspatjalle tarkoitetulla suojalla, jotta patja saa lisää käyttöikää. Katso täältä samalla, miten voit puhdistaa patjan! Tämän jälkeen voit pedata sängyn normaalisti lakanalla. Hotellimaiseen tyyliin voit käyttää helmalakanaa, joka samalla peittää patjan ja sängyn jalat. Jos sänky on sen mallinen, ettei helmalakana sovi, voit korvata tämän vaiheen leveällä päiväpeitolla, joka ylettyy lattialle asti. Kokeile neutraaleja, rauhoittavia sävyjä. Valkoinen, puuvilla, lempeät siniset ja beige ovat rauhoittavia värisävyjä makuuhuoneeseen. Älä kuitenkaan unohda omaa persoonallisuuttasi! Lisää pieniä väripilkkuja koristetyynyn muodossa.

Tämän jälkeen voit jatkaa valitsemalla kaksi suurta tyynyä, jotka toimivat tarpeen tullen myös nojana. Jos sängyssäsi on pääty, ei tyynyjen tarvitse olla jämäkkää materiaalia. Voit leikitellä väreillä, sillä näiden tyynyjen eteen asetellaan vielä normaalit tyynyt ja koristetyynyt. Nukkumiseen tarkoitetut tyynyt ovat usein valkoista percalea tai tuttavammin perkaalipuuvillaa. Yksi koristetyyny riittää, sillä tällöin tyynyjä on pariton määrä, joka puolestaan sopii silmälle paremmin. Jos kyseessä on yhden henkilön sänky, voit kutistaa tyynyjen määrän siten, että takana on yksi nojaamiseen tarkoitettu tyyny ja sen edessä yksi nukkumiseen tarvittava tyyny. Koristetyyny voi olla pieni ja kapea, jotta se ei vie koko tilaa sängystä. Viimeistele halutessasi torkkupeitolla, joka sijoitetaan puoleenväliin sänkyä. Voit myös kääntää peiton reunan torkkupeiton päälle, jolloin myös peitto tulee vähän esille.

hotel-4373088_1920

Kotoisa ja chic

Chic-tyyliin ominaista ovat runsaat tekstiilit ja koristetyynyt. Peitot ovat paksuja ja lämpimiä ja torkkupeitot ja -viltit kuuluvat kokonaisuuteen. Tyynyjä ei tässä tyylissä voi olla liikaa! Värit liikkuvat luonnollisten sävyjen parissa. Näistä esimerkkinä ovat luonnonvalkoinen, beige, vaaleanharmaa ja puhtaanvalkoinen. Kuviot vaihtelevat pienistä suuriin, mutta tärkeintä on niiden oikea käyttö. Kukkakuviot ovat yleisiä chic-tyylissä, mutta se ei ole kaikkien juttu. Ruudut ja raidat toimivat yhtä lailla tässä petauksessa.

Aloita valitsemalla helmalakana, jossa on rypytys tai laskos. Voit myös valita sellaisen lakanan, jossa on rusettikoriste tai napitus. Voit samalla hyödyntää rusetteja sekä nappeja myös muussa petauksessa. Näin saat teeman yhdistettyä koko tyyliin. Peitto voi olla kuviollinen, mutta jos sen kuviot ovat suuret, kannattaa koristetyynyissä käyttää pieniä kuvioita. Laita sitten kaksi nojatyynyä sängynpäätyä vasten. Jos päätyä ei ole, kannattaa valita hieman jämäkämpää materiaalia olevat tyynyt. Chic-hengessä tyynyt voivat olla esimerkiksi beiget tai vaaleanharmaat. Tämän jälkeen laita nojaamaan tyynyt, joita käytät nukkuessasi. Usein tyynyissä on jonkinlainen koristereuna. Esimerkiksi rusetit, napit, röyhelöt tai ommeltu aksenttireuna ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos kyseessä on yhden hengen sänky, yksi nojatyyny ja yksi nukkumiseen tarkoitettu tyyny riittävät. Riippuen sängyn koosta, voit laittaa kaksi pientä koristetyynyä tai yhden leveän koristetyynyn. Kaikkien tyynyjen tulee olla pystyasennossa ja nojata toisiaan vasten. Koristetyynyssä voi olla tekstiä, tekstuuria tai näyttävä koriste, joka sitoo kokonaisuuden yhteen.

Viimeistele petaus päivä- ja torkkupeitolla. Chicin mukaisesti päiväpeitossa on hento tekstuuri, joka erottaa sen sängystä. Torkkupeitto on usein villaa, mutta myös neulottu peitto sopii todella hyvin. Käännä päiväpeiton reunaa siten, että alla oleva peitto pääsee hieman esille. Laita torkkupeitto joko sängyn puoleenväliin tai taittele se kaksinkerroin sängyn jalkopäätyyn.

Katso myös vinkit makuuhuoneen sisustustyyliin budjettisisustajan päiväkirjasta!

bed-1575491_1920

Moderni petaus

Modernissa petauksessa suositaan suoria linjoja ja minimalistisia tyylejä. Suoralinjaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö petaus olisi kutsuva. Modernissa petaustyylissä ei tarvita montaa tyynyä koristamaan sänkyä. Tummat värit sekä mustavalkoisuus toimivat hyvin tässä tyylissä.

Aloita petaamalla sänky mieluisella lakanalla. Värivaihtoehtoja on lukuisia. Jos haluat mustavalkoisen huoneen, voit mennä perinteisellä valkoisella lakanalla. Jos haluat vaihtelua, voit tehdä käänteisen värimaailman ja käyttää mustaa lakanaa ja valkoista peittoa. Myös tummanharmaa ja -sininen toimivat upeasti tässä tyylissä. Lisää sitten tyyny, tai tyynyt, joita käytät nukkuessasi. Tyynyissä voi olla koristereuna, joka tuo ilmettä petaukseen. Esimerkiksi mustat reunat valkoisessa tyynyssä luovat luksuksen tunnetta. Peitto voi olla samanvärinen kuin tyyny, jolloin lopputulos on selkeä.

Modernissa tyylissä näkee usein sänkyjä, joissa ei käytetä päiväpeittoa. Pelkkä torkkupeitto riittää, jos sänkyä jotenkin haluaa suojata. Jos päiväpeitto on juttusi, voit pedata sängyn siten, että tyynyt jäävät peiton alle. Koristetyynyjä ei tarvita, mutta jos sellaisen haluaa laittaa, sopivat erilaiset tekstuurit ja mielenkiintoa herättävät kuviot koristetyynyyn.

 

girl-1245773_1920

 

Minkälaisen makuuhuoneen sinä haluat tulevaan asuntoosi? Katso täältä lähimmät Avara-kohteet

Topics: Sisustus ja inspiraatio

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.