Älä osta mitään -päivä

Asumisen ääni

24.11.2016 16:22:26 / Asumisen ääni

Perjantaina 25.11 vietetään Älä osta mitään -päivää. Kyseinen päivä on teemapäivä, joka herättää pohtimaan kulutusvalintoja ja sen vaikutuksia luontoon. Uskallatko haastaa itsesi ostolakkoon yhdeksi päiväksi? Tässä muutama vinkki, kuinka voit lähteä mukaan haasteeseen:

Tee se itse

Näin joulun alla on vaikea olla kuluttamatta. Älä osta mitään -päivän tavoite ei ole kuitenkaan pilata joulutunnelmaa tai aiheuttaa pahaa mieltä jouluhankinnoista. Tarkoitus on vain muistuttaa, että pelkkä ostaminen ei tee joulua. Esimerkiksi itsetehty lahja on aina ihana yllätys lahjansaajalle!

Hyödynnä tähteet

Käsittelimme jo aiemmin tähteiden hyötykäyttöä. Teemaan sopivasti nyt on oiva hetki käydä jääkaappi sekä kuivakaapit läpi. Perjantaina voisit kokeilla esimerkiksi helppoa munakasta, johon voit laittaa kätevästi tuore- tai pakastevihanneksia!

Panosta laatuun

Vaikka päivän teemana on “älä osta mitään”, voit kuitenkin pohtia tulevaisuuden valintoja hankintojen suhteen. Ostaessasi esimerkiksi vaatteita tai huonekaluja, pysähdy miettimään sen käyttömahdollisuuksia sekä kestävyyttä. Onko tuote kestävästi tuotettu? Onko tuotteen elinkaari lyhyt? Tavoite on, että kyseinen tavara kestää käyttöä ja ei hajoa ensimmäisillä käyttökerroilla.

Laadukas tuote kestää ja siitä on iloa vielä pitkään ostamisen jälkeenkin. Laatu voi korottaa usein hintaa, mutta hieman korkeampi hinta vähentää ylimääräistä ostelua. Lisäksi kun tuotteeseen kyllästyy, voi sen myydä tai antaa eteenpäin, jolloin joku muu voi hyötyä siitä!

Kuitenkaan mikään ei kestä ikuisuutta. Jos tuote hajoaa, on hyvä pyrkiä korjaamaan se. Tällä tavoin vältät jatkuvan ostelun ja lisäät käyttöikää tuotteelle.

Lähteenä on käytetty Luonto-Liittoa.

Topics: Tapahtumat ja teemat

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.