Älä unohda patjaa! - Patjan puhdistaminen

Asumisen ääni

13.10.2017 15:17:16 / Asumisen ääni

Monesti patjan puhdistaminen unohdetaan, kun on aika pestä peitot ja lakanat. Jos patjaa ei puhdista tasaisin väliajoin, saattaa siihen muodostua hometta. Lisäksi likainen ja tunkkainen patja ei houkuttele nukkumaan. Muutamalla keinolla patjan saa helposti raikkaaksi ja puhtaaksi.

Aloita puhdistaminen imuroinnilla. Patja kannattaa imuroida tehokkaimmalla asetuksella, jotta pienimmätkin hiekanjyvät lähtevät irti patjasta. Patja kannattaa tuulettaa ulkona, jos se vaan on mahdollista. Monissa patjoissa on nykyään ohjeistus, että niitä ei kannata tampata. On siis suositeltavaa tarkistaa ensin, soveltuuko tamppaaminen. Sekin riittää, että annat patjan olla raikkaassa ilmassa.

Raikasta patja ruokasoodalla

Ruokasooda sopii moneen. Tässä tapauksessa se on tehokas raikastaja. Jos patjassa ei ole sitkeitä likatahroja, vaan se haisee tunkkaiselle, voit ripotella patjan päälle ruokasoodaa. Ruokasooda imee itseensä inhottavat hajut sekä kosteuden. Kun olet ripotellut ruokasoodaa, anna sen vaikuttaa ainakin 10 minuuttia. Tämän jälkeen imuroi sooda pois. Jos haluat patjaan hyvää tuoksua, voit suihkutella laventelin tai kamomillan tuoksua patjaan.

Siivouspäivänä voit jättää patjan sänkyyn tuulettumaan siksi ajaksi, kun vuodevaatteet ovat pesussa. Näin patja saa tuulettua hieman ennen käyttöönottoa. Ajoittainen tuuletus helpottaa myös siivousta, sillä patja ei tällöin tarvitse joka kerta ruokasoodakäsittelyä.

Tutustu myös muihin myrkyttömiin siivouskeinoihin täältä!

Syväpuhdista patja liasta

Jos patjaan on tullut vaikeita tahroja, on aika syväpuhdistaa patja. Tarvitset laimennettua vetyperoksidia, ruokasoodaa, nestemäistä pesuainetta ja suihkepullon.

  1. Sekoita 250 milliä laimennettua vetyperoksidia ja 3 ruokalusikallista ruokasoodaa astiassa.
  2. Lisää seokseen kaksi tippaa nestemäistä pesuainetta ja sekoita.
  3. Kaada seos suihkepulloon ja suihkuta sitkeisiin tahrakohtiin.
  4. Anna seoksen tekeytyä patjalla.
  5. Kun seos on kuivunut, imuroi patja kauttaaltaan.

Jos huomaat tahran heti, voit painella kylmällä vedellä kostutetulla rätillä tahrakohtaa. Älä hankaa tahrakohtaa, jotta tahra ei leviä pahemmaksi. Vältä myös kuumaa vettä, sillä se voi myös pahentaa tahraa. Tarvittaessa voit käyttää nestemäistä pyykinpesuainetta, jos tahra ei lähde pelkällä vedellä.

Patjan ylläpito

Voit pidentää patjan käyttöikää kääntämällä patjaa esimerkiksi kerran kolmessa kuukaudessa. Näin paino jakautuu välillä eri kohtiin, jolloin patja pysyy paremmin muodossaan. Jalkopääkin voi olla välillä tyynyjen alla, jotta patja saa tasaisesti kulutusta eri puolilta.

Kun tahroja poistetaan tai patjaa raikastetaan, ei patjaa kannata kastella kokonaan, sillä patja ei välttämättä kuivu kunnolla sisältä. Sisälle jäänyt kosteus edistää homeen kasvua. Patjan voi suojata lialta ja kosteudelta patjasuojuksen avulla, jolloin patja ei joudu suoraan kontaktiin esimerkiksi hien kanssa. Näin voit pitää patjan pitempään raikkaana ja puhtaana.

Tarkista siivotessa aina patjan kunto. Patja kannattaa vaihtaa noin 10 vuoden välein. Petauspatja on suositeltavaa vaihtaa 4-5 vuoden välein riippuen sen kunnosta.

Lähteinä käytetty: Daily Health Post, Siivous.info, Cleanipedia, Housewife how-tos

Uusia tuulia uudessa asunnossa? Tutustu Avaran kohteisiin täältä.

Topics: Kierrätys ja siivous

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.