Allergiaystävällinen koti

Asumisen ääni

2.5.2018 11:26:35 / Asumisen ääni

Allergia vaikeuttaa monien arkea. Lisäksi allergiakausi ei pääty kaikilla niin sanottuihin allergiakausiin. Hengenahdistusta, ihottumia, kirvelyä ja jatkuvia nuhaoireita voidaan vähentää ja jopa kitkeä kokonaan muutamalla muutoksella. Näiden vinkkien avulla sekä allergikko että astmaatikko pystyvät rentoutumaan ilman inhottavia oireita.

Minkälainen matto sopii allergiselle?

Monet matot keräävät runsaasti pölyä, joka voi puolestaan vaikuttaa merkittävästi allergisen tai astmaatikon olotilaan. Lyhytnukkaiset matot sekä muovimatot toimivat hyvin allergiaperheissä. Mitä tiiviimmin sidottu matto, sen parempi. Maton valinnan lisäksi on hyvä huomioida oikeanlainen imurointi. Matto tulee imuroida matolle sopivalla suulakkeella. Tämä puolestaan lisää maton ikää ja pitää sen myös kauniina pidempään.

Pitkänukkaiset matot eivät kuitenkaan ole mahdottomuus, jos niitä pidetään puhtaana. Tämä kuitenkin riippuu myös allergian tai astman tasosta. Karvalankamatot puolestaan keräävät niin paljon pölyä, että niitä ei suositella allergiatalouteen. Paperinarumatot ovat taas helppohoitoinen ja kaikin puolin vaivaton vaihtoehto. Kuitenkin kaikkien mattojen kohdalla on hyvä panostaa laatuun, sillä nopeasti hajoavat tai purkaantuvat matot keräävät pölyä.

Imurointi pitää allergisille haitallisen pölyn minimissä.

Vinkki! Jos pölyä kerääntyy asuntoon suuria määriä, kannattaa tarkistaa ilmastointilaitteet. Ilmastointilaitteen voi pyyhkiä pölystä ja tarkistaa, onko se tukossa. Lisäksi on olemassa ilmanraikastamia ja -puhdistimia, jotka helpottavat allergisia oireita. Siivoamisessa on kuitenkin hyvä käyttää hanskoja ja tarvittaessa myös suojamaskia, sillä leijaileva pöly voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Jos kädet ovat kuivat allergian vuoksi, on suositeltavaa suojata kädet myös tiskatessa.

Vähennä sisustusesineitä ja koristeita

Liiallinen määrä koristeita hyllyllä voi pahentaa allergiaoireita tai astmaa. Niiden päälle kerääntyvä pöly on myös hankala poistaa, sillä jokainen koriste-esine pitäisi puhdistaa erikseen. Jos tasoilla ja hyllyillä on vähemmän tavaraa, pystyy pölyn määrää hieman hallitsemaan. Lisäksi siivoaminen on nopeampaa. Tämä pätee myös kirjoihin. Jos pidät kirjoista, kannattaa valita muutama lempikirja koristeeksi. Kaikki muut kirjat kannattaa laittaa kaappiin tai lipastoon. Suljettavat tasot, laatikostot ja kirjahyllyt toimivat myös hyvin pölyn vähentäjänä. Jos avointa tilaa on paljon, pölyä kerääntyy helpommin.

Huomioi! Jos siitepölykausi on vaikea, kannattaa ikkunat pitää kiinni. Vaatteiden tuulettaminen parvekkeella siten, että lasit ovat auki, ei ole suotavaa. Siitepöly voi tarttua vaatteisiin ja näin aiheuttaa allergisia oireita muun muassa iholla. Avoinna olevat ikkunat taas päästävät siitepölyn sisälle.

Valitse ja hoida petivaatteet oikein

Petivaatteet ovat iso tekijä allergisten oireiden vähentämisessä. Yleisesti materiaaliksi suositellaan synteettistä, sillä on mahdollista, että höyhenet ja puuvilla voivat aiheuttaa oireita tai reaktioita. Ilmavat ja hengittävät petivaatteet ovat myös mukavat kuumalla kelillä. Ylimääräiset koristetyynyt voivat pahentaa allergisia oireita, joten ne kannattaa jättää kokonaan pois. Petivaatteet kannattaa pestä tasaisin väliajoin – mieluiten liian usein kuin liian harvoin. Lisäksi on hyvä huomioida, että kaikki pesuaineet eivät sovellu allergiselle. Lakanoiden ja petivaatteiden puhdistaminen oikeanlaisilla tuotteilla pitää ne myös parempina pidempään.

Petivaatteet kannattaa pestä tarpeeksi usein ja allergisille sopivilla pesuaineilla.

Valitse pesuaineiksi allergiaystävälliset vaihtoehdot. Huuhteluaineen sijaan voit käyttää pesuetikkaa, joka tekee pyykistä raikkaan ilman pistäviä tuoksuja. Tuoksuttomat versiot pesuaineista helpottavat myös sellaisen arkea, joka kärsii tuoksuallergiasta. Petivaatteiden tuuletus on suotavaa silloin, kun siitepölykausi ei ole pahimmillaan.

Jos taloudessa on lemmikkejä, ei niitä kannata päästää sänkyyn. Vaikka allergia ei olisikaan lemmikkiperäistä, voi se silti aiheuttaa oireita vaikeissa allergiatapauksissa. Erilainen lika, pöly ja lemmikin karvat lisäävät myös petivaatteiden pesukertoja.

Lähteet: Allergia Helsinki, Simply Stacie

Raikas, uusi koti Avaralta. Katso täältä kohteet läheltäsi.

Topics: Koti ja asuminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.