Aloita uusi vuosi virkeästi

Asumisen ääni

[fa icon="calendar"] 2.1.2018 10:19:08 / Asumisen ääni

Vuosi on vaihtunut ja on aika aloittaa uusi vuosi virkeästi. Kuitenkaan virkeys ei ole itsestäänselvyys ja uni vaikuttaa merkittävästi arjessa jaksamiseen. Sisustamalla makuuhuoneesi rauhallisin värein ja muuttamalla iltarutiiniasi, helpotat unensaantiasi ja heräät virkeämpänä.

Sisusta makuuhuone rauhaisaksi

Rentoutumista ja rauhallisuutta makuuhuoneeseen voit edistää värien avulla. Makuuhuonetta sisustaessa kannattaa huomioida värien kirkkaus ja räikeys. Liian räikeät, näyttävät värit saattavat vaikeuttaa unensaantia. Esimerkiksi keltainen väri voi piristää silloin, kun on tarkoitus levätä. Makuuhuoneessa on suositeltavaa käyttää esimerkiksi hempeitä sinisen sävyjä, sillä ne rauhoittavat stressinkin keskellä. Myös vaaleanvihreä ja vaaleanharmaa ovat rentouttavia sävyjä ja niitä voi yhdistellä sinisen kanssa. Kokeile esimerkiksi laventelin, murretun vihreän ja harmaan yhdistelmää. Myös sininen, harmaa ja hento persikka alentavat stressiä.

GettyImages-619664836.jpg

Tutustu täältä, miten värit vaikuttavat sisustuksessa.

Luonnonmateriaalit ovat myös hyvä apuväline rentoutumisessa. Vuoraa petisi tekstiileillä, jotka eivät ärsytä tai kutita ihoa. Jos kärsit hikoilusta, hanki petivaatteet, jotka pysyvät viileänä. Jos puolestaan palelet yöllä, on suositeltavaa jättää viltti varmuudeksi sängyn päätyyn. Laita makuuhuoneen matoksi matto, joka on pehmeä ja lämmin jaloille. Lisäksi on hyvä huomioida, että liialliset koristetyynyt voivat hankaloittaa nukkumista. On siis hyvä ottaa koristetyynyt pois ennen nukkumaanmenoa.

Rentoudu ennen nukkumaanmenoa

Vanha, mutta toimiva vinkki: jätä puhelin mahdollisimman kauas sängystä, jotta et lue uutisia tai selaile sosiaalista mediaa sängyssä. Puhelimen valo voi vaikuttaa merkittävästi unensaantiin, joten puhelinta ei kannata katsoa juuri silloin, kun olet menossa nukkumaan. Sama ohje koskee myös muuta elektroniikkaa. Esimerkiksi television katsominen saattaa aiheuttaa samoja oireita, kuten puhelin. Lue mieluiten kirjaa tai tee esimerkiksi ristisanatehtäviä ennen nukahtamista. Tee yöpöydälle pieni tila lempikirjallesi tai ristisanatehtäville, jotta ne ovat aina saatavilla, kun olet menossa nukkumaan.

Jos rentoutuminen ei auta unentuloon, voit kokeilla pientä kävelylenkkiä. Älä myöskään syö liian raskaasti ennen nukkumista. Syö siis kevyesti ennen nukkumaanmenoa.

Pimeiden aamujen pelastus

Pimeät aamut ovat monelle ongelmaksi, sillä herääminen aamulla on entistä vaikeampaa. Herätysvalot ja älyvalot helpottavat aamulla, koska ne toimivat käytännössä päivänvalon vastineena. Kokeile herätysvaloa tai aseta puhelimestasi aika älyvaloille. Näin ne käynnistyvät juuri silloin, kun sinun on tarkoitus herätä. Jos herääminen on vaikeaa ja yöunet ovat jääneet vähäiseksi, kokeile asetusta, joka nostaa hitaasti valon määrää. Näin herätys ei ole liian yllättävä, vaan rauhallinen.

Asettamalla valot kellertäviksi ennen nukkumaanmenoa varmistat myös sen, että alat väsymään sopivaan aikaan. Jos liika valo taas häiritsee untasi, kokeile pimentäviä verhoja.

Raikas ilma helpottaa

Sisusta kasveilla, jotka parantavat ilmanlaatua ja tuovat raikkautta makuuhuoneeseen. Esimerkiksi aloe vera raikastaa ja parantaa hengitysilmaa. Se on myös kaunis kasvi, joten se sopii yöpöydälle tai makuuhuoneen lipaston päälle. Jos pidät tuoksukynttilöistä, käytä tuoksuina puuvillaa, laventelia tai kamomillaa. Nämä tuoksut ovat sekä raikkaita, mutta ne myös rauhoittavat.

Vinkki! Tuuleta tasaisin väliajoin makuuhuonetta, jos huone tuntuu tunkkaiselta. Hieman viileässä huoneessa unensaanti on helpompaa, kuin tukalan kuumassa.

Katso myös, miten voit rentoutua kiireen keskellä.

Virkeä vuosi uudessa asunnossa! Katso lähimmät Avara-kohteet täältä.

Topics: Koti ja asuminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.