Ergonominen kotitoimisto

Asumisen ääni

6.2.2019 14:24:14 / Asumisen ääni

Ergonomisuus voi lievittää tai jopa poistaa kokonaan mahdolliset rasittumat, selän tai ranteiden kipuilun sekä yleisesti koko kehon väsymisen. Ergonominen kotitoimisto takaa sen, ettei kotonakaan pääse unohtumaan kuinka tärkeää on pitää oma keho hyvässä ryhdissä ja asennossa. Näiden vinkkien avulla teet kotitoimistostasi tai työpisteestäsi ergonomisen pienillä muutoksilla.

Oikeanlainen työtuoli tukee selkää

Työ- tai tietokonetuoli on iso tekijä ergonomisessa työskentelyssä. Moni istuu pitkät päivät tietokoneen äärellä työn vuoksi ja siksi on tärkeää valita tuoli, joka tukee hyvin selkää. Valitse siis tuoli, jossa on korkea selkänoja. Mielellään sellainen tuoli, jota voi myös säädellä oman selän mukaisesti. Tärkeintä kuitenkin on, että korkea selkä noja tukee ristiselkää tehokkaasti. Selkänoja saa olla hieman takakenossa, mutta istuma-asennon tulisi olla ryhdikäs.

ergonominen kotitoimisto

Voit mitata työpöydän korkeuden mukaisesti työtuolin asennon. Tällä tavoin voit varmistaa, että et ole liian kaukana työpisteeltäsi, jolloin et vahingossa kurottele tehdessäsi töitä. Käsien tulisi olla 90 kulman asteessa ja nojata käsinojiin. Työtuolin korkeuden tulisi olla sen mukainen, että jalat ylettävät lattiaan tai mahdolliseen tukeen. Lisäksi työtuolin voi mitata sen mukaan, että esimerkiksi tietokoneen näyttö on katseen korkeudella. Tämä takaa myös sen, että niskat eivät väsähdä työskennellessä.

Näytön ja tavaroiden etäisyys vaikuttaa

Jos työpöydällä on runsaasti tavaraa, vaikuttaa se sekä ergonomisuuteen että työn tehokkuuteen. Jos et löydä tavaroita pöydältä tai ne ovat käsien ulottumattomilla, joudut kurottelemaan tavaroita. Tämä puolestaan vaikuttaa ranteisiin, käsiin ja hartioihin.

Jos näyttö on liian lähellä tai puolestaan liian kaukana, se hankaloittaa näkyvyyttä ja lopuksi rasittaa silmiä. Jos näyttö on liian lähellä, se rasittaa merkittävästi silmiä. Muista myös taustavalojen tärkeys, sillä näytön valo on raskasta silmille. Älä työskentele siis hämärässä huoneessa vaan lisää valoja, jotka tuovat luonnonvalon tuntua huoneeseen. Taustavalot ovat myös erittäin käteviä. Jos näyttö on taas liian kaukana, saatat tiedostamattasi kurottaa niskaasi eteenpäin nähdäksesi näytöllä olevat asiat tai tekstin.

Muista myös, että selän tulisi pysyä tuolissa. Jos huomaat kurottelevasi, siirrä näyttöä niin, että et joudu kurottelemaan enää. Jos selkä siis lähtee penkistä, voidaan olettaa, että näyttö on liian kaukana.

Yleisesti liian sekava työpöytä vaikuttaa usein myös työnlaatuun. Kokeile järjestelijöitä tai telineitä, jotka helpottavat tavarakaaosta. Näin vältät ylimääräisen kurottelun ja niskojen väsymisen.

Vinkki! Erilaiset näytön sävyä vaihtavat ohjelmat voivat myös helpottaa näytön katsomista iltasaikaan. Kellertävä sävy ei ole niin vahva silmille ja se vaikuttaa lisäksi unensaantiin. Sama toimii myös puhelimissa, ellei puhelimessa ole jo valmiiksi tällaista asetusta iltaa varten.

Työpöydällä kannattaa olla myös rannetuet kirjoittamista varten. On olemassa erilaisia ergonomisia hiirimattoja sekä rannetukia, jotka pitävät ranteet ja kädet hyvänä. Lisäksi voit kokeilla myös näppäimistöjä, joiden edessä on ranteelle tuki.

Muista venytellä

Aika ajoin on hyvä venytellä pitkien työrupeamien välissä. Kehon ei tulisi istua liian kauaa samassa asennossa vaan sen olisi hyvä päästä liikkeelle tietyin väliajoin. Muista siis laittaa itsellesi esimerkiksi puhelimeen muistutus siitä, että on aika liikkua. Pieni kävely tai venyttely auttaa siihen, etteivät paikat tulisi kipeäksi. Lisäksi verenkierto vilkastuu, joka puolestaan vaikuttaa ajatteluun. Jos tuntuu, etteivät työt etene, kokeile venyttelyä. Nosta esimerkiksi kädet ilmaan ja tämän jälkeen pyörittele hartioita vasta- ja myötäpäivään kädet alhaalla lantioiden kohdalla. Kääntele hitaasti päätäsi ja kurottele käsillä varpaisiin niin, että selkä saa venytystä. Pienet venyttelytuokiot parantavat työsuoritustasi. Lisäksi ne kulkevat käsi kädessä ergonomisuuden kanssa.

Lähteet: Fit Fluential

Sinulle sopivaa asumista Avaralta. Katso täältä Avaran kohteet!

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.