Miten selviytyä helteestä? - Asunnon ja asukkaan helleopas

Asumisen ääni

1.8.2018 14:54:56 / Asumisen ääni

Hellekesä on hieno asia niin kauan, että lämpötilat nousevat epämukaviin lukemiin ja olosta tulee tukala. Suomeen saatiin kovat hellelukemat ja tämä yllättävä sää ei ole vielä päätöksessä. Säätiedotus lupaa tulevillekin viikoille kuumia päiviä, joten nyt on oikea hetki löytää keinot, miten sekä asunnon että asukkaan saa pidettyä viileänä.

Asunnon viilennysvinkit

Jos kotiin tullessa vastassa on yhtä kuuma ilma kuin ulkona ja tuntuu, että helteeltä ei pääse iltaisinkaan karkuun, on aika viilentää asunto viilennysvinkkien avulla:

  1. Elektroniikka kuten pöytäkoneet, taulutelevisiot sekä vahvistimet tuottavat paljon lämpöä. Jos mahdollista, pidä suurimmilta osin päivästä laitteet pois päältä. Elektroniikan lisäksi uuni tuottaa lisää lämpöä asuntoon.
  2. Saat kaiken irti ilmastointilaitteestasi, jos yhdistät sen viilennysvoiman tavallisen pöytä- tai lattiatuulettimen kanssa. Laita ilmastointilaite sille sopivaan paikkaan asunnossa ja sijoita esimerkiksi pöytätuuletin sen lähelle siten, että ilmastointilaitteen viilennys leviää tehokkaammin kaikkialle. Jos esimerkiksi ilmastointilaite on makuuhuoneessa, voi tuuletin sijaita oven lähellä, jolloin viilennys leviää muualle asuntoon. Puhallussuunnan tulisi olla laitteen kanssa samansuuntainen.
  3. Muista tarkistaa ilmastointilaitteen filtterit, sillä jos ne ovat pölyiset tai tukossa, voi se heikentää koneen puhallus- ja viilennysvoimaa. Lisäksi tyhjää tasaisin välein kondenssivesisäiliö, jotta kone toimii optimaalisesti.
  4. Tuulettimen avulla voit poistaa myös kuumaa ilmaa. Jos et omista ilmastointilaitetta, voit sijoittaa tuulettimen siten, että se kääntää kuuman ilman poispäin. Esimerkiksi aukinaista ikkunaa kohdin asetettu tuuletin poistaa kuumaa ilmaa huoneesta. Jos omistat monta tuuletinta, kokeile asettaa tuulettimet siten, että jokainen on kohdistettu joko auki olevan ikkunan suuntaan tai tarpeen mukaan parvekkeelle. Yhden tuulettimen voit kohdistaa itseesi, mutta liiallinen puhallus voi aiheuttaa kurkku- ja niskakipuja.
  5. Vie ilmastointilaite tai tuuletin makuuhuoneeseen muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta laite ehtii viilentämään huoneen. Jos silti on tukala nukkua, voit laittaa patjan lattialle ja nukkua kokeilun vuoksi lattialla. Alempana on viileämpää, sillä kuuma ilma nousee ylös.

 

GettyImages-824845572

 

Asukkaan viilennysvinkit

Jos kesähelle käy voimille, on aika löytää ratkaisuja, joiden avulla kuumuudesta selviää. Jos hillut kodissasi jo mahdollisimman pienessä vaatemäärässä, voit kokeilla seuraavaksi näitä vinkkejä kuumuudesta selviämiseen:

  1. Viilennä vaatteitasi jääkaapissa. Laita kuitenkin vaatekappale muovipussiin tai muuhun kosteutta kestävään suojapussiin, jotta vaate ei vahingossa jäädy. Ota samalla pakastimesta jäätelöä ja unohda dieetit.
  2. Täytä suihkepullo vedellä ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Suihkuttele tarpeen mukaan itsesi ja perheenjäsenesi kylmällä vedellä. Pieni vesisota on sallittu tässä kuumuudessa!
  3. Älä käy jääkylmässä suihkussa, vaikka kuinka ajatus houkuttelisi! Jääkylmä vesi vain tehostaa kehoa tuottamaan lisää lämpöä, joten suihkusta tullessasi olet taas lämmin ja pahimmillaan hikinen. Mene lämpimään suihkuun, jotta olo on raikas suihkun jälkeen. Anna hiusten kuivua ilman kuivaajaa, sillä kuivaajan lämmin ilma vain pahentaa kuumuutta.
  4. Ilman vaatteita olisi varmasti paras olla, mutta jos on pakko pistää jotain päälle, kokeile hengittäviä materiaaleja. Puuvilla hengittää, mutta myös monet urheiluvaatteet hengittävät ja pysyvät viileänä. Valitse vaaleita sävyjä, sillä ne eivät ime kuumuutta niin paljon kuin esimerkiksi musta väri. Kepeät kankaat ja ihosta kaukana olevat vaatekappaleet ovat paras vaihtoehto tällä säällä.
  5. Pidä kosteusvoiteet ja kostea kasvopyyhe jääkaapissa. Kietaise pyyhe kaulalle, kun kuumuus on pahimmillaan ja käytä kosteusvoiteita tarpeen mukaan viilentämään ihoa. Myös kylmä vesi ranteessa ja nilkoissa auttaa kehoa viilentymään.

Muista pitää myös karvaiset asujat viileänä! Muun muassa koirat, kissat ja jyrsijät kaipaavat viileyttä. Kannattaa varmistaa, että jokaisessa nurkassa on yksi vesikippo, jotta lemmikki saa tarpeeksi vettä juodakseen. Lemmikille voi myös laittaa kylpyhuoneeseen pienen kylpyammeen laakeasta astiasta, jolloin lemmikki voi tarpeen mukaan käydä viilentymässä.

 

Jos viilennysvinkkien jälkeen olo tuntuu edelleen tukalalta ja asunnossa on kovat hellelukemat, ota yhteyttä isännöitsijään!

Koti säällä kuin säällä. Löydä Avara-kohteet läheltäsi.

Topics: Vuokra-asuminen, Leanheat, Energiatehokkuus, Asumisen palvelut, Energianhallinta, Ympäristöystävällisyys

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.