Juhannus kotona - 3 vinkkiä juhannusjuhlien valmisteluun

Asumisen ääni

18.6.2019 16:38:50 / Asumisen ääni

Mökki ei ole ainoa paikka juhlistaa keskikesää ja juhannusta. Juhannusjuhlan voi järjestää myös kotona perheen ja ystävien kesken, tai mikseipä vaikka itsekseenkin. Näiden vinkkien avulla voit valmistella kotisi sekä saunasi juhannusjuhlaa varten. Miten sinä vietät juhannuksen?

Kata pöytä juhlaan

On aika paistella lättyjä, lettuja tai pannareita - kukin tyylillään. Tärkeintä on kuitenkin juhannuksen kattaus, jonka voit tehdä ilman suurta vaivaa. Aloita valitsemalla paikat vieraille. Juomalaseille voi tehdä nimilaput, jotka muistuttavat koivunlehteä. Tarvitset vain sakset, vihreää paperia (kartonki sopii) ja tussin. Leikkaa vihreästä kartongista lehdenmuotoiset palaset ja kirjoita jokaiseen vieraan tai perheenjäsenen nimi. Leikkaa lehden alaosaan viilto, jotta lehden voi asetella lasin reunaan pystyyn.

Servetit voi sitoa kauniisti narulla ja koivunlehden voi laittaa koristeeksi naruun. Myös juomalasien nimilappua voi käyttää tässä tarkoituksessa, jos aitoa koivunlehteä ei halua käyttää. Myös koivunoksat tai koristeoksat sopivat hyvin. Naruna voi käyttää juuttinarua, joka tuo hieman mökkitunnelmaa kattaukseen.

 

Juhannus kotona - 3 vinkkiä juhannusjuhlien valmisteluun

 

Kokkoa edustavat kynttilät, jotka palavat kauniisti illalla. Kynttiläalustan voi koristella pikkukivillä ja koristekivillä. Tarkista ennen koristelua, että kynttilä pysyy turvallisesti pystyssä. Parveketta voi koristella lyhdyin, jotka palavat tunnelmallisesti. Muista viedä parvekkeelle kevyt viltti, jos illalla tulee kylmä.


Valmistele juhannussauna

Saunominen kuuluu monelle osana juhannusta, joten sauna kannattaa laittaa hyvissä ajoin valmiiksi. Ensin se kannattaa puhdistaa ympäristöystävällisin keinoin mäntysuovan, etikan ja sitruunan avulla.


  1. Aloita huuhtelemalla kaikki pinnat lämpöisellä vedellä.
  2. Käytä sientä tai harjaa, joka soveltuu saunan pinnoille, ja puhdista pinnat mäntysuovalla. Harjaa puiden syiden mukaisesti.
  3. Sekoita yksi osa lämmintä vettä yhteen osaan etikkaa ja kiillota rätillä tai sienellä kalkkeutuneet pinnat.
  4. Hankaa sitruunalla lavuaari ja huuhtele.
  5. Huuhtele muutaman kerran saunan lauteet ja pinnat, jotta pesuaine varmasti lähtee.
  6. Huuhtele viimeisen kerran viileällä vedellä, jotta huokoset puun pinnalla sulkeutuvat.
  7. Lämmitä sauna ja anna kuivua rauhassa ennen saunomista.

Kun juhannussaunan aika on, vie saunatuoksuksi koivun tuoksua tai eukalyptusta, joka raikastaa ja rentouttaa. Näin saat ihanan tuoksun myös silloin, kun saunavihtaa ei ole saatavilla. Muista myös varata vieraille omat pyyhkeet valmiiksi.


Lasten juhannuksen koristekoivu

Koivu mielletään monesti osana juhannusta. Kuitenkin koivunoksien kerääminen voi olla hankalaa tai allergiat estävät niiden käyttämisen sisustuksessa. Jos aitoja koivunoksia ei tuoda sisälle syystä tai toisesta, voi lasten kanssa tehdä hauskan koivukoristeen juhannuspöytään. Tarvitset vessapaperi- tai talouspaperirullia, mustan tussin, vihreitä servettejä tai silkkipaperia, sakset ja liimaa.


  1. Aloita leikkaamalla paperista pitkiä palasia. Voit halutessasi leikata koko paperin mitalta tai puolittaa sen.
  2. Piirrä koivulle ominaisia kuvioita tai tuohta vessapaperirullaan ja anna kuivua.
  3. Liimaa papereita rullaan siten, että kun yksi paperikerros on liimattu paikoilleen, annat sen kuivua ennen uuden liimaamista.

Kun puu on valmis, voit asetella sen pöydän koristeeksi tai parvekkeelle kukkien kaveriksi. Puun alle voi myös laittaa alustan, jolloin puun reunoille voi asetella pikkukiviä. Puun pintaan voi myös tehdä hauskan kaiverruksen tai siihen voi kirjoittaa juhannustoivotuksen.


Kokeile myös juhannuksen taikoja sisustuksessa!


Lähteet: Martat


Järjestä seuraava juhannusjuhla uudessa kodissa! Tutustu Avaran kohteisiin täältä.

Topics: Koti ja asuminen, juhannus, juhlat

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.