Koulu alkaa pian!

Asumisen ääni

3.8.2017 10:39:05 / Asumisen ääni

Kesä lähenee loppuaan ja koulut alkavat tuoden mukanaan arjen rytmin. Ekaluokkalaiset odottavat innoissaan uutta kokemusta ja vanhemmat opiskelijat valmistautuvat tulevaan lukukauteen. On totta, että kouluarki pitää sisällään haasteita ja stressiä. Kuitenkin tärkeintä koulussa sekä opiskelussa on lapsen tutustuminen uuteen.

Kirjat ja tarvikkeet

Tarvikkeista oleellisin on hyvä reppu tai laukku, joka ei paina hartioita ja kipeytä olkapäitä. Valitse sellainen laukku tai reppu, johon mahtuu isokin kansio. A4-kokoinen kansio toimii hyvänä mallina reppuostoksilla. Mittaa reppu siten, että se ei paina pelkästään hartioita vaan se tukeutuu selkään, jolloin paino jakautuu tasaisesti.

Tarvitseeko kouluun hankkia kirjat? Tee lista tarvittavista kirjoista ajoissa, sillä moni muukin on tekemässä kirjaostoksia. Hyödynnä myös vanhoja kirjoja ja kysele tutuilta, löytyykö heiltä sopivia kirjoja tai materiaaleja koulua varten. Kirjakaupoista löydät myös käytettyjen kirjojen hyllyn.

Tarvikkeet riippuvat siitä, minkälainen on koulun käytäntö. Nykyään vanhemmat oppilaat hyödyntävät kannettavia tietokoneita opiskelussaan, jolloin on hyvä varautua kestävään suojalaukkuun. Joissain laukuissa sekä repuissa on myös kannettavalle oma lokero, jolloin tietokone on turvassa kolhuilta. Jos tietokone on suuressa osassa opiskelua, muista pakata mukaan myös laturi.

Eskarilaiselle koulu tutuksi ennen koulun alkua

Eskarilaiselle koulu on täysin uusi kokemus, joka jännittää ja innostaa. Eskarilaisen olisi hyvä tutustua kouluun esimerkiksi koulusta kertovien kirjojen ja koulutarinoiden avulla siten, että opiskelusta tehdään miellyttävä ja hauska kokemus etukäteen.

Koulumatka on syytä tehdä tutuksi ennen koulun alkua, jotta matka onnistuu ilman pelkoa ja jännitystä, sekä on ennen kaikkea turvallinen lapselle. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon riskit, kuten avaimen katoaminen tai pyörän hajoaminen. Laita tätä varten lapsen reppuun mukaan tärkeimmät numerot ja kotiosoite. Lapsen tulisi myös tietää mitä tehdä hätätilanteessa. On siis suositeltavaa opetella hätänumero ja kuinka itse hätätilanteessa toimitaan. Turvaa myös lapsesi heijastimien avulla sekä opeta pyöräilykypärän tärkeys ja pakollisuus.

Vanhemmille

Vaikka läksyt ovat lapsen tehtävänä, ovat ne myös paljolti vanhemman vastuulla. Lapselle kannattaa järjestää oma työpiste, jossa tehdä läksyt aina koulun jälkeen. Pyri siihen, että tarkistat läksyt valmiina. Lapsi kehittyy oppiessaan yhdessä aikuisen kanssa, joten lapsi luottaa siihen, että saa apua aikuiselta.

Koulusta pitää saada mukava elämänvaihe, myös vanhemmille. On tärkeää, että kannustat lasta koulun alkutaipaleilla, mutta myös opastat hankalissa tilanteissa. Jotta koulunalku ei olisi stressiä täynnä, on hyvä ottaa ylös kaikki tarvittava heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Esimerkiksi lista koulun tapahtumista, vanhempainilloista ja vastaavista tapaamisista kannattaa kirjata heti kalenteriin. Samalla on tärkeää ottaa ylös rehtorin, luokanopettajien ja terveydenhoitajien numerot.

Loppujen lopuksi tärkeintä koulun aloittamisessa ei ole uudet vaatteet ja opiskelutarvikkeet, vaan uuden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Koulu on iso osa lapsen arkea, mutta se vaikuttaa vahvasti myös vanhempien elämään. Nauti tästä arjesta ja ota se ilolla vastaan!

Lähteenä käytetty: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Ihanaa arkea Avaralla. Tutustu Avaran kohteisiin täältä.

Topics: Koti ja asuminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.