Parasta Kouvolassa ovat liikuntamahdollisuudet, hyvät yhteydet ja asumisen väljyys

Asumisen ääni

25.7.2016 12:56:53 / Asumisen ääni

Kymijoen varressa sijaitsevassa 87 000 asukkaan Kouvolassa on ilmeisen hyvä asua ja elää. Jopa 84 prosenttia kouvolalaisista nimittäin suosittelisi kotikaupunkiaan asuinpaikkana myös muille. Tämä kävi ilmi alkuvuonna 2016 tehdystä kyselystä, jossa selvitettiin Kouvolan vetovoimaisuutta asuin- ja matkailukaupunkina.

Kouvola on luonnonläheinen, rauhallinen ja edullinen

Kysely paljastaa, että Kouvola on asukkaidensa mielestä ennen kaikkea rauhallinen, luonnonläheinen, turvallinen, edullinen ja viihtyisä. Moni kuvaili kotikaupunkiansa myös kauniiksi.

Kouvolassa riittääkin rauhaa ja kaunista luontoa. Ainutlaatuisen tunnelman takaa jo kaupungin läpi virtaava, hyvänä lohijokena tunnettu Kymijoki. Kouvolalaiset saavat nauttia myös upeasta Repoveden kansallispuistosta, joka kutsuu niin kaupunkilaisia kuin turistejakin patikoimaan, melomaan, kiipeilemään ja maastopyöräilemän.

Repoveden kaunis kansallispuisto.

Luonto ja vehreys ulottuvat Kouvolan maaseutumaisilta laitamilta keskustaan asti, sillä kaupungissa on paljon viihtyisiä puistoja, ja esimerkiksi Palomäen pururadan metsämaisemiin pääsee lenkille suoraan keskustasta.

Myös Kouvolan edullisuus on tutkittu tosiasia. Kiinteistöliiton vuoden 2014 indeksitasovertailussa Kouvola oli Suomen yli 30 000 asukkaan kaupungeista kuudenneksi edullisin paikka asua.

Kouvolasta on kätevä matkustaa mihin tahansa Suomeen

Kouvolan viihtyisyyttä asuinpaikkana lisää se, että rauhaan, turvallisuuteen ja luonnonläheisyyteen yhdistyvät kaupunkiasumisen edut. Kouvolalaiset itse kehuivat kyselyssä asumisen väljyyden lisäksi erityisesti kotikaupunkinsa liikunta- ja urheilumahdollisuuksia sekä liikenneyhteyksiä.

Kouvolan liikuntamahdollisuudet ovatkin todella monipuoliset. Esimerkiksi kuntoratoja kaupungissa on kaikkiaan 180 kilometriä. Monien lajien harrastaminen on Kouvolassa keskittynyt keskustassa sijaitsevan urheilupuiston alueelle. Urheilupuiston sydän on KooKoon kotijäähalli Lumon Areena, johon mahtuu jopa 6000 katsojaa. Lisäksi alueella on muun muassa suosittu frisbeegolfrata, tenniskenttiä, pururata ja 5000 vieraan pesäpallostadion.

Ympäri vuoden kouvolalaisia liikuttavat keskustan kuntokeskukset, uimahalli ja kaupungin monipuolinen urheiluseuratoiminta. Talviurheiluun houkuttaa muun muassa Mielakan kaupunginosassa sijaitseva Mielakan rinnekeskus, jossa on viisi valaistua laskettelurinnettä, hiihtolatuja sekä pulkkamäki.

Myös Kouvolan liikenneyhteydet ansaitsevat saamansa kehut. Kaupunkiin pääsee eri puolilta Suomea kätevästi sekä autolla että junalla. Autolla Kouvolaan vievät valtatiet 6 ja 15. Junailijan näkökulmasta kaupunki sijaitsee näppärästi rautateiden risteyskohdassa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle juna vie Kouvolasta reilussa tunnissa, ja Pietariin on Allegrolla vain reilun kahden tunnin junamatka.

Kouvolan viihdetarjontaa kiittävät paikalliset ja vieraat

Kouvolalaiset arvostavat kotikaupungissansa kyselyn mukaan myös kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita. Kulttuuritarjontaa ja tapahtumia riittääkin pikkukaupungissa ympäri vuoden, ja erityisesti kesällä vaihtoehtoja on yltäkylläisyyteen asti. 

Vuoden odotettuja kohokohtia ovat muun muassa kesäkuiset Dekkaripäivät, heinäkuinen rock-tapahtuma Pioneerifestivaali ja elokuussa järjestettävä Taiteiden yö. Elovalkeat-tapahtumaviikot tuovat Kouvolaan monipuolisesti erilaisia tapahtumia aina heinäkuun lopulta syyskuun alkupuolelle asti.

Museoita Kouvolassa on moneen makuun. Historiallinen museokortteli houkuttelee erikoismuseoidensa lisäksi kiinnostavilla pikkuputiikeillansa ja kahviloillansa. Kouvola-talosta löytyvät kaupungin isoimmat museot, Kaupunginmuseo ja Kouvolan taidemuseo, joka on keskittynyt erityisesti nykytaiteen näyttelyihin.

Talvella kulttuurin ystävä voi vetäytyä hyvällä omallatunnolla katsomaan kaupunginteatterin tasokkaita esityksiä tai nauttimaan Kymi Sinfoniettan konserteista. Hyvä vaihtoehto on myös hautautua keskustassa sijaitsevaan pääkirjastoon lukemaan tai pelaamaan konsoli- ja lautapelejä.

Ulkopaikkakuntalaisten mielestä Kouvolan vetovoimaisimmat nähtävyydet ovat Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto Tykkimäki, jo aiemmin mainittu Repoveden kansallispuisto sekä noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Kouvolan keskustasta sijaitsevan Unescon maailmanperintökohde Verla.

UNESCO:n maailmanperintökohde Verla

Ostoksia voi tehdä keskustassa tai kauppakeskus Veturissa

Kouvolalaiset kehuvat hyviksi myös paikallisia ostosmahdollisuuksia ja ravintolapalveluita. Kaupungin monipuolisimmat ostosmahdollisuudet on Kauppakeskus Veturissa, joka sijaitsee kätevästi valtatie 6:n varrella, kolmen kilometrin päässä Kouvolan ydinkeskustasta. Kaakkois-Suomen suurimmassa kauppakeskuksessa on yli 70 liikettä, kahvilaa ja ravintolaa.

Myös keskustan 250 metriä pitkällä kävelykadulla Manskilla ja ydinkeskustan kauppakeskuksissa on hyvä valikoima erilaisia liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Keskustassa ostoksille ja kahville houkuttelevat myös Kouvolan kauppatori ja Pohjolatori, jolla voi usein tehdä myös edullisia kirpputorilöytöjä.

Kouvolassa on hyvä kasvaa ja kouluttautua

Hyvät arvosanat kouvolalaisilta saivat myös kaupungin perhe- ja hyvinvointipalvelut sekä koulutustarjonta. Lapsiperheiden huomioimisesta kertookin jotain jo se, että Kouvolan kaupunki on koonnut kaikki lapsiperheiden arkeen liittyvät asiat ja palvelut kätevästi omille Lasten Kouvola -verkkosivuille.

Lapsille ja lapsiperheille on varattu Kouvolassa myös paljon tekemistä. Kaupungista löytyy muun muassa 148 erilaista leikkialuetta ja lähiliikuntapaikkaa, ja kaupungin perhepuistoissa on ympäri vuoden tarjolla maksutonta ohjattua toimintaa. Hieman erilaisen puistopäivän voi viettää esimerkiksi Jaakonpuistossa sijaitsevassa liikennepuistossa.

Monipuolisia harrastusmahdollisuuksia lapsille ja lapsiperheille tarjoavat muun muassa Pohjois-Kymen musiikkiopisto, Kouvolan kansalaisopisto sekä monet muut tahot. Vaihtoehtoja löytyy kuvataiteesta käsitöihin, satubalettiin ja sirkukseen asti. Helmikuussa Kouvolassa vietetään lastenkulttuuriviikkoja ja lokakuussa satuviikkoa.

Koulutusreittejä Kouvolassa riittää aina korkeakouluopintoihin asti. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun  Kouvolan kampuksella voi opiskella muun muassa liiketaloutta, muotoilua tai sosiaalialaa. Tyytyväisiä ammattikorkeakouluopiskelijoita onkin Kouvolassa yli 2000.

Vuoden 2019 asuntomessut nostavat Kouvolan profiilia

Parin vuoden sisällä Kouvolan suosio asuinpaikkana todennäköisesti kasvaa entisestään, sillä kaupungissa järjestetään vuonna 2019 asuntomessut. Mielenkiintoinen messualue nousee Korian Pioneeripuistoon, vanhalle kasarmialueelle, missä messutalot rakennetaan historiallisten kasarmirakennusten täydennykseksi.

Messuhumua ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan Kouvolasta voi alkaa katsella itselle sopivaa kotia vaikka heti. Avaran monipuoliseen vuokra-asuntotarjontaan pääset tutustumaan täältä.

Topics: Vuokra-asunnot Kouvola

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.