Kuopion suosio asuinpaikkana on huimassa nousussa

Avara

3.10.2016 12:16:45 / Avara

112 000 asukkaan Kuopio on suositumpi kuin koskaan. Itä-Suomen suurin kaupunki houkuttelee suomalaisia jo enemmän kuin Helsinki. Tämä selvisi uusimmassa Muuttohalukkuus-tutkimuksessa, jonka Taloustutkimus tekee suomalaisille joka toinen vuosi.

Kevään 2016 kyselyssä Kuopio oli jo koko maan neljänneksi suosituin asuinkaupunki, ja Helsinki tuli perässä vasta viidennellä sijalla. Vielä kaksi vuotta sitten Helsinki oli Suomen kakkonen heti Tampereen jälkeen, ja Kuopio löytyi vasta sijalta kuusi.

Kuopion suurimmiksi vahvuuksiksi suomalaiset kokivat lapsiystävällisyyden. Tässä kategoriassa kaupunki sijoittui koko maan ykköseksi. Toisena selkeänä vahvuutena pidettiin asuinympäristön viihtyisyyttä. Myös tässä kategoriassa Kuopio ylsi huippusijoille, koko maan toiseksi parhaaksi.

Kuopiossa on tuhansia uusia työpaikkoja

Pian tutkimuksen julkaisemisen jälkeen kirjoitetussa Savon Sanomien jutussa muuttoliiketutkija Timo Aro arveli, että Kuopion suosion kasvu selittyy ainakin osin poikkeuksellisen hyvällä työtilanteella. Hän totesi Kuopion olevan harvoja kaupunkiseutuja, joissa työpaikkojen määrä on 2010-luvulla varsinkin yksityisellä sektorilla lisääntynyt.

Kuopion omien verkkosivujen mukaan kaupunkiin on viimeisten kymmenen vuoden aikana syntynyt huikeat 10 000 uutta työpaikkaa ja yli 1000 uutta yritystä.

Kuopiossa on hyvä kasvaa

On helppo ymmärtää, miksi Muuttohalukkuus-kyselyn vastaajat ylistivät Kuopiota erityisesti lapsiystävällisyydestä. Savolaiset ovat kuuluisia lupsakkuudestaan ja Kuopio rennosta ilmapiiristään. Letkeiden savolaisten joukossa, puhtaan luonnon helmassa, palveluiden keskellä on epäilemättä hyvä kasvaa.

Pikkukaupunkeihin verrattuna Kuopion etu on lapsiperheen näkökulmasta se, että lapsille ja perheille löytyy paljon kiinnostavaa tekemistä ympäri vuoden. Kaikkea mahdollista kuvataiteista, musiikkiin ja urheiluun voi harrastaa pienestä asti hyvinkin tavoitteellisesti.

Perheen yhteiset vapaapäivät kuluvat vaikkapa Luonnontieteellisessä museossa, Puijon virkistysalueen upeissa ulkoilumaastoissa, Niiralan liikennepuistossa tai Väinölänniemen eli ”Vänärin” suositulla hiekkarannalla. Tammikuussa Kuopiossa järjestetään lapsille perinteisesti oma tapahtuma- ja kulttuuriviikko Pakkaspäivät.

Kuopiosta löytyy myös opiskelupaikka

Kuopio on hyvä valinta perheelle myös siinä mielessä, että lasten ei tarvitse välttämättä muuttaa kauas kotoa edes silloin, kun opiskeluiden aika koittaa. Kuopiossa toimivat ainakin Savonia-ammattikorkeakoulu, Humanistisen ammattikorkakoulun Kuopion yksikkö, Sibelius Akatemian Kuopion yksikkö, Savon ammatti- ja aikuisopisto ja Itä-Suomen yliopiston kampus.

Kuopion vetovoimasta opiskelukaupunkina kertoo jotain jo se, että pelkästään Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion kampuksilla opiskelee yhteensä 11 500 tutkinto-opiskelijaa.

Kuopiossa saa sekä luonnon että palvelut

On helppoa löytää syitä myös sille, miksi Kuopiota pidetään poikkeuksellisen viihtyisänä asuinympäristönä. Aiemmin mainitun leppoisan ilmapiirin lisäksi suuri syy on varmasti Kuopion kaunis luonto, erityisesti upea Kallavesi, jonka rannoille kaupunki on rakennettu. Ihaili Kallavettä sitten 75 metriä korkeasta Puijon tornista, satamaravintolan terassilta tai sisävesilaivan kannelta, huikea järviluonto virittää sielun väkisinkin lepotaajuudelle.

Kauniista luonnosta on arjen keskellä helpoin nauttia silloin, kun myös palvelut ovat kätevästi saatavilla. Kuopiossa kaikki tarvittava löytyy lyhyen auto-, bussi- tai pyörämatkan päästä. Maineikas Kuopion tori palvelee asiakkaita kaupungin ytimessä ympäri vuoden. Kaikkea kalakukosta tuoreisiin vihanneksiin tarjoavan torin kattava uudistus koettiin pari vuotta sitten niin onnistuneeksi, että Kuopio sai sen ansiosta vuonna 2014 jopa Suomen paras kaupunkikeskusta -palkinnon . Vuonna 1902 valmistunut kauppahalli on täynnä herkullisia leivonnaisia, juustoja ja käsitöitä. Vaativimmankin shoppailijan tarpeet täyttää viimeistään keskustan ulkopuolella, Kuopion Ikean kanssa samassa kompleksissa palveleva Kauppakeskus Matkus, jossa liikkeitä on yli 90.

Kuopio tanssii ja soi

Osaltaan asuinympäristön viihtyisyyttä lisää toki myös Kuopion monipuolinen kulttuuri- ja urheilutarjonta. Kuopion taidemuseo esittelee pääasiassa alueen omaa taidetta, VB-valokuvakeskus tarjoaa huipputasokkaita valokuvanäyttelyitä, Kuopion kaupunginorkesterin kotisali Kuopion Musiikkikeskus on yksi Suomen merkittävimmistä konsertti- ja konferenssikeskuksista, ja Kuopion kaupunginteatteri on tunnettu erityisesti laadukkaasta musiikkiteatteristansa.

Erityisen maineikas Kuopio on tietysti tanssikaupunkina. Vuosittain järjestettävä Kuopio tanssii ja soi on Pohjoismaiden vanhin ja laajin tanssifestivaali. Legendaarisen Jorma Uotisen luotsaaman festivaalin pääohjelmaan kuuluu vuosittain noin sata tasokasta esitystä. Festivaaliviikolla erilaiset esitykset leviävät ympäri Kuopiota niin, että koko kaupunki kirjaimellisesti tanssii ja soi.

Katso mäkihyppyä Puijolla tai laskettele Tahkolla

Urheilukansalle Kuopio on ennen muuta mäkihyppykaupunki, koska kevättalvella Puijon mäissä kilpaillaan Mäkihypyn maailmancup. Jääkiekkomaailmassa Kuopio puolestaan merkitsee ensisijaisesti KalPaa. Jos talviurheilulajeja haluaa harrastaa itse, siihen on Kuopion seudulla loistava mahdollisuus niin lukuisilla kaupungin ylläpitämillä laduilla kuin Tahkon rinteissäkin.

Rento järvi- kulttuuri- ja yliopistokaupunki Kuopio on ehdottomasti ansainnut uuden asemansa Suomen suosituimpien asuinkaupunkien joukossa. Onhan se melkein kuin Tampere – samaisen Muuttohalukkuus-tutkimuksen perinteinen voittaja.

Jos helppo asuminen Kuopiossa kiinnostaa, kannattaa ensimmäiseksi käydä vilkaisemassa Avaran laadukas Kuopion vuokra-asuntotarjonta!

Topics: Vuokra-asunnot kuopio