Lahdessa on uniikkia tyyliä ja rouheaa asennetta

Asumisen ääni

28.6.2016 10:18:34 / Asumisen ääni

Lahtelaisilla on kumma tapa pitää asuinkaupunkiaan erityisen tavallisena. Asenne nousi esiin taas kaupungin tuoreessa kyselyssä, jossa asukkaat nimesivät Lahden leimallisimmiksi piirteiksi aidon sydämellisyyden ja konstailemattoman arjen lisäksi huvittuneisuuden omasta keskinkertaisuudesta.

Oikeasti 120 000 asukkaan Lahdesta löytyy paljon upeaa ja uniikkia. Todennäköisesti lahtelaiset ovatkin vain niin tottuneita kaikkeen ympärillänsä olevaan, että he eivät enää huomaa ihastella esimerkiksi näitä paikallisia hienouksia:

Huikeat urheilujuhlat

Monelle suomalaiselle Lahti on ennen kaikkea hiihtokaupunki. Maine on ansaittu, sillä Lahdessa järjestettävät Finlandia-hiihto ja Salpausselän kisat kuuluvat maan kovimpiin urheilutapahtumiin. Juuri nyt Lahdessa käy poikkeuksellisen kova hiihtopöhinä, sillä kaupunki valmistautuu kovaa vauhtia vuoden 2017 hiihdon MM-kisoihin. Lahti lupaa, että Suomen 100-vuotisjuhlavuodelle osuvista kisoista tulee ennennäkemättömän upea koko kansan urheilujuhla.

Lahti-1.jpg

Muotsikka

Lahden ammattikorkeakouluun kuuluva muotoilu- ja taideinstituutti eli ”muotsikka” on alansa huippukouluja. Opinnot muotsikassa ovat graafikoiden, muotoilijoiden tai esimerkiksi vaatesuunnittelijoiden piireissä laadun tae. Opiskelijamäärältään pieni, mutta meriiteiltään suuri opinahjo on tunnettu ja arvostettu myös kansainvälisesti. Muotsikan kuuluisia kasvatteja ovat muun muassa vaatesuunnittelija Katri Niskanen ja Block-valaisimen isä Harri Koskinen.

Lahti-design

Lahdessa syntyy jatkuvasti upeaa Suomi-designia. Kiinnostaviin paikallisiin merkkeihin voi tutustua kätevästi esimerkiksi kaupungin keskustan kivijalkaliikkeissä. Rautatienkadulla Heidi Kivinen ja Toni Putula pyörittävät suorastaan herkullista Petit St Louis -myymälää. Liikkeen ylpeys on pariskunnan omaa käsialaa oleva Support your local -merkki. Toinen ehdottomasti tutustumisen arvoinen lahtelaismerkki on Anniina Nurmen vuonna 2010 perustama, ekologisesti kestävä ja tyylikäs Nurmi Clothing. Nurmi Clothingin vaatteita myy Lahdessa ainakin Rautatienkadulla sijaitseva Kukaneko.

Sibeliustalo

Vuonna 2000 Vesijärven hienoihin rantamaisemiin rakennettu Lahden Sibeliustalo on kansainvälisestikin kovatasoinen konserttipaikka. Wall Street Journal on nostanut Sibeliustalon Euroopan viiden parhaimman ja The Guardian maailman kymmenen arvostetuimman konserttisalin joukkoon. Vuonna 2015 se sai Suomessa Vuoden Tapahtumapaikka -tunnustuspalkinnon. Sibeliustalo on tasokkaan Sinfonia Lahden kotisali, mutta siellä tapahtuu myös paljon muuta. Vuosittain upeassa tilassa järjestetään yhteensä noin 700 tapahtumaa.

Launeen perhepuisto

Jos lapsilta kysytään, parasta Lahdessa on varmasti Launeen perhepuisto. Upeassa puistossa käy vuosittain leikkimässä jopa 100 000 lasta. Parasta kolmen hehtaarin kokoisessa puistossa on punainen, vallihautojen ympäröimä upea linnake, mutta tutustumisen arvoisia ovat myös esimerkiksi liikennepuisto, mahtavat liukumäet sekä vesileikkeihin houkutteleva allas. Launeen perhepuistossa järjestetään lahtelaisille lapsille myös esimerkiksi ohjattua kerho- ja muskaritoimintaa.

Lihamuki

Lahden uniikeinta antia on läpeensä paikallinen grilliherkku, kansainvälisestikin noteerattu lihamuki. Poikkeuksellisen rouhean annoksen tärkeimmät ainesosat ovat kastikkeella kostutettu kebabliha ja pahvimuki. Hurjimmissa paikoissa mukin pohjalle laitetaan myös hieman salaattia. Lihamukin voi Lahdessa tilata miltä tahasa grilliltä ja myös lähes kaikista kebab-ravintoloista. Etelä-Suomen Sanomat jäljitti taannoin lahtelaisen erikoisuuden synnyinpaikaksi 1970-luvulla perustetun, Niilo Valtarin pitämän paikallisen grillin. Valtari itse antoi artikkelissa kunnian keksinnöstä lahtelaisille asiakkaille. Kätevästi mukista tarjoiltu liha-annos ilman turhia kasviksia syntyi kuulemma suoraan kaupunkilaisten tarpeisiin.

Kaiken muun hienon lisäksi Lahdessa on myös paljon viihtyisiä asuinalueita, ja Avaralla on tässäkin kaupungissa tarjolla hienoja vuokrakoteja erilaisten asujien tarpeisiin.  

Topics: Vuokra-asunnot Lahti

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.