Lemmikkiystävällinen koti

Asumisen ääni

14.5.2018 16:41:08 / Asumisen ääni

Lemmikit tuovat elämäämme iloa ja hauskuutta, mutta myös tietynlaista vastuuta. Lemmikille on tehtävä turvallinen ympäristö ja tämä vaikuttaa myös sisustamiseen. Kuitenkaan ihan vakavaksi ei tarvitse ryhtyä, vaan lemmikin persoonallisuus kannattaa huomioida sisustuksessa. Näin kotiin saadaan sekä lemmikille turvallinen ympäristö, että hauska ja näyttävä sisustus, jossa lemmikit otetaan huomioon.

Lemmikin ruokailupaikka

Lemmikille on määritetty usein tietty alue, missä se syö ruokansa. Monesti ruokailupaikka löytyy keittiön läheisyydestä, mutta tämä riippuu täysin omistajankin tottumuksesta. Sisustaessa tätä paikkaa voidaan hieman piristää, unohtamatta käytännöllisyyttä. Koiran ja kissanruuat voi laittaa keittiössä vedettäviin laatikoihin. Laatikkoon voidaan hankkia järjestelijä tai muovinen säiliö, johon ruoka laitetaan. Lisää vain kauha tai mitta. Jos laatikko on tarpeeksi matala lemmikille, voi laatikon pohjalle laittaa myös ruokakupit. Tämä riippuu täysin lemmikin tavoista.

Kaikille perheenjäsenille löytyy oma paikka.

Suloinen peti parhaalle ystävälle

Tämä peti sopii niin kissalle kuin koiralle! Tarvitset vain sisätyynyn, vanhan hupparin tai collegetakin, sakset, lankaa, neulan ja pumpulia.

  1. Aloita kääntämällä huppari väärin päin.
  2. Levitä huppari tasaiselle alustalle.
  3. Ompele hupparin hihat kiinni kylkiin, mutta jätä hihansuut ja vyötärö auki.
  4. Käännä huppari täyttämistä varten.
  5. Täytä hihat pumpulilla.
  6. Työnnä tyyny hupparin sisälle ja muotoile sopivaksi.
  7. Ompele vyötärö tiukasti kiinni ja tee loppusolmu.
  8. Sulje pääntie.
  9. Vedä hihat toisiinsa ja yhdistä ne langalla.
  10. Jos haluat koristella petiä, voit piilottaa hihansuut kangaspalalla.

Jos kyseessä on iso koira, voit käyttää esimerkiksi vanhaa lakanaa tai isoa tyynyliinaa. Pehmusteeksi sopii myös vanha sohvatyyny.

Jyrsijöiden heinät ja pelletit järjestykseen

Monet jyrsijät kuluttavat rutkasti heinää. Tämä näkyy myös siivouksessa, sillä heinä saattaa tarttua mattoihin ja kulkeutua vaatteiden mukana myös muihin huoneisiin. Pelletit puolestaan ovat yleensä pusseissa, mutta ne vievät runsaasti tilaa ja eivät välttämättä sovi sisustukseen. Heiniä varten onkin hyvä olla olemassa esimerkiksi vanha pyykkikori, johon suuren heinäpussin voi laittaa. Pyykkikoria voi koristella muun muassa kankaiden avulla, jolloin kori saa uuden ilmeen. Tällaisia koreja on olemassa myös valmiina. Lisää vain kansi, jotta saat heinät myös tarpeen tullen piiloon.

Pellettejä ja muita herkkuja varten voit käyttää lasipurkkeja, joiden kylkeen voit laittaa esimerkiksi lemmikin nimen. Jos lemmikkejä on monta, voi jokaiselle olla oma pelletti- tai herkkupurkki. Näin saat tarvittavaa järjestystä, mutta samalla myös suloisen sisustuksen. Muista kuitenkin käyttää purkkia, jossa on ilmatiivis kansi. Näin pidät kaikki herkut tuoreena pidempään.

Turvalliset viherkasvit

Kaikki kasvit eivät sovellu lemmikkiperheeseen, sillä ne voivat olla erittäin vaarallisia lemmikille. Jos lemmikillä on pääsy kasvien läheisyyteen, on kasvien myrkyllisyys otettava huomioon. Esimerkiksi rahapuu on kaunis, myrkytön sisustuselementti. Lisäksi se puhdistaa ilmaa ja on kaikin puolin helppohoitoinen sisustuskasvi. Orkideat, begoniat ja saniaiset ovat turvallisia vaihtoehtoja lemmikkitalouteen. Lisäksi bambu on kestävä sisustuskasvi, kunhan sitä muistaa kastella.

Vaikka kasvit eivät olisi hengenvaarallisia, voivat ne aiheuttaa ongelmia lemmikin ruuansulatukselle ja yleisesti terveydelle. Tämän vuoksi viherkasvit ja kukkaistutukset olisi hyvä laittaa sellaiseen paikkaan, mihin lemmikki ei pääse helposti. Esimerkiksi koiranomistaja voi harkita kukkaruukkujen sijoittamista korkealle hyllylle. Kissanomistaja puolestaan voi hankkia kissan elimistölle sopivan kissanruohoistutuksen, jolloin kissa saa ravinteita oikeasta, turvallisesta lähteestä. Amppeli-istutukset kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, että kissalla ei ole mahdollisuutta ylettyä niihin.

Kasvien turvallisuuden voit vielä tarkistaa HUS:in listalta.

Lähteet: HUS, Pawshake, Handimania

Lemmikille tilaa uudessa kodissa? Tutustu Avaran kohteisiin täältä!

Topics: Lemmikit

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.