Lomalle kevyesti - Matkalle mukaan vain käsimatkatavarat

Asumisen ääni

12.6.2018 10:47:00 / Asumisen ääni

On aika pakata kesälomaa varten matkalaukku valmiiksi. Kuitenkin pakkaaminen voi aiheuttaa päänvaivaa ja jopa ärsytystä. Mitä ottaisi mukaan? Paljonko tarvitset ja mitä lentokoneeseen saa viedä? Painavien laukkujen raahaaminen ei houkuttele kesälomalla, joten ratkaisu löytyy käsimatkatavaroista. Halusit sitten matkustaa kevyesti tai säästää hieman rahaa, löydät täältä vinkit pakkaamiseen.

Mitä mukaan käsimatkatavaroihin

Käsimatkatavarat lasketaan painon ja mittojen mukaan. Yksi käsimatkatavara on esimerkiksi perässä vedettävä matkalaukku, jonka ulkomitat ovat 56 cm x 45 cm x 25 cm. Yhteispaino saa olla Economy-luokassa enintään 8 kiloa. Käsimatkatavaroihin luetaan myös yksi henkilökohtainen tavara, kuten käsilaukku tai kameralaukku. Kuitenkin on huomioitava, että laukun tulee mahtua istuimen alle, joten mitat saavat olla 40 cm x 30 cm x 15 cm. Paino- ja mittatiedot ovat Finnairin ohjeistuksen mukaiset, mutta eri lentoyhtiöillä voi olla erilaisia ohjeistuksia. Nämä on hyvä tarkistaa reilusti ennen matkalle lähtöä. Kuitenkin käsimatkatavaroihin luetaan myös kävelykepit ja kyynärsauvat. Lasten kohdalla sallitaan sama käsimatkatavaramäärä kuin samassa matkustusluokassa matkustavilla vanhemmilla tai aikuisilla.

Huomioi myös, että tax-free- tuotteet sekä tuliaiset lasketaan matkatavaramäärään. Pakkaamista tehdessä onkin hyvä pohtia, minkä verran tuliaisia aikoo suurin piirtein tuoda. Jos paino ylittyy, voit joutua maksamaan siitä, että tavarat laitetaan ruumaan. Vaatteiden ja kenkien kohdalla onkin hyvä pakata kevyesti, jotta ylimääräisiä maksuja ei tulisi ja laukku olisi oikein pakattu. Vaatteet kannattaa rullata tiukaksi rullaksi, jotta ne eivät vie liikaa tilaa. Paras ratkaisu on valita muutama lempivaate, joiden pariksi voi laittaa erilaisia asusteita. Näin saat monta asukokonaisuutta matkalle mukaan ilman, että vaatteet valloittavat matkalaukkusi. Esimerkiksi yhdet siistit mustat housut menevät monen värikkään paidan parina, mutta näyttävät tyylikkäältä myös juhlissa oikeiden asusteiden kanssa. Pakkaa siis mukaan huiveja ja koruja, jotta saat muokattua asukokonaisuuttasi. Matkan ajaksi kannattaa laittaa päälle niin sanotusti ne painavimmat vaatteet ja kengät, jotta painoraja ei mene rikki. Kannattaa myös punnita laukku tyhjänä, sillä sekin vaikuttaa sallittuun painomäärään.

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen käy leikiten, kun suunnitelma on selkeä.

Mitä ei saa ottaa lentokoneeseen

Nesteiden suhteen lentoyhtiöillä on tarkat ohjeistukset. Nesteisiin luetaan sellaiset tuotteet ja aineet, jotka voi levittää esimerkiksi kasvoille. Nestemäiset ruuat ja juotavat, kosmetiikka ja hygieniatuotteet sekä suihkeet ovat kiellettyjä, jos niitä ei pakata läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan pussiin. Lisäksi nesteiden täytyy olla 100 ml tai alle, jotta ne voidaan viedä matkustamoon. Kaikki yli 100 ml menevät ruumaan tai jäävät kokonaan matkasta, riippuen tuotteesta.

Ole erittäin tarkka suihkutettavien tuotteiden, kuten suihkutettavien deodoranttien kanssa. Kaikista kannattavinta on jättää tällaiset tuotteet kokonaan matkasta pois, ja ottaa tilalle kiinteitä vaihtoehtoja. Esimerkiksi suihkutettavan deodorantin voi vaihtaa kiinteään puikkodeodoranttiin, jos se ei ylitä 100 ml pakkauskokoa. Hammastahnat ja suihkugeelit kannattaa jättää kotiin, mikäli lomakohteesta on mahdollista ostaa perustarpeita vaivattomasti. Ripsivärin, huulipunan ja meikkivoiteen tulee olla myös läpinäkyvässä pussissa ja ne eivät saa ylittää yli 100 ml. Vaikka pakkauksessa olisi nestettä jäljellä alle 100 ml, ei pakkauksen oma koko saa ylittää 100 ml. Nesteiden määrä saa olla yhteensä 1 litra, joten ota tämä huomioon pakatessa.

Kosmetiikan kohdalla voit pakata kevyesti. Ota mukaan testerikokoja, joiden tilavuus ei ylitä sallittua määrää. Lentokoneen kuiva ilma voi rasittaa ihoa, joten kosteuspyyhkeitä ja kosteusvoidetta kannattaa ottaa mukaan. 

Huomioi! Lääkkeet saa ottaa mukaan käsimatkatavaroihin, jos ne ovat alkuperäispakkauksissaan ja niissä on nimi. Lisäksi resepti kannattaa ottaa mukaan. Samalla äidinmaito ja vauvanruoka ovat sallittuja, vaikka ovatkin nestettä. Näitä tulee olla mukana sen verran, että pienokainen saa tarvittavan määrän lennon aikana.

Kielletyt esineet

Käsimatkatavaroihin ei saa viedä mitään teräviä esineitä, joten pinsetit, veitset ja sakset ovat kiellettyjä. Älä unohda siis toilettilaukkuun pinsettejä tai kynsiviilaa. Syttyvät aineet, tulitikut sekä sytyttimet ovat myös kiellettyjä. Puhelimen tai kameran akku sallitaan käsimatkatavaroihin, sillä niiden litium-määrä ei ylitä 2 grammaa. Kielletyt esineet kannattaa tarkistaa lentoyhtiöltä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Tutustu myös, miten kannattaa pakata mukaan pidemmälle reissulle.

Lähteet: Finnair

Lennokkaasti uuteen kotiin! Tutustu Avaraan täältä!

Topics: Matkustaminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.