Mindfulnessia kotiin - 4 vinkkiä

Asumisen ääni

2.1.2020 10:37:43 / Asumisen ääni

Moni tekee uudenvuodenlupauksia, joiden mukaan uusi vuosi pitää aloittaa reippaana, aktiivisena ja energisenä. Kuitenkin on haastava aloittaa, jos koti ja ympäristö eivät ole valmiina muutokseen. Kokeile näitä neljää vinkkiä ja piristä kotiasi mindfulnessin keinoin.

Makuuhuone järjestykseen

Jos haluat herätä aikaisemmin ja pirteämmin, voi ympäristö vaikuttaa merkittävästi jaksamiseesi sekä rutiineihin. Aamulla olisi hyvä aloittaa petaamalla sänky, jotta kun tulet takaisin illalla, on petiin mukavampi mennä. Jos et ehdi syystä tai toisesta petaamaan sänkyä aamuisin, kannattaa kuitenkin jättää peitto tuulettumaan sängynpäätyyn. Näin sänky pysyy raikkaana.

Heräämistä varten kannattaa myös panostaa yöpöytään. Valmistele yöpöytä siten, ettei sinun tarvitse enää illalla nousta hakemaan jotain tarvitsemaasi. Laita vesipullo yöpöydälle, jotta voit ennen nukkumaanmenoa sekä aamulla juoda herättyäsi vettä. Näin saat myös elimistön heräämään. Lisäksi pöydällä tulisi olla hyvä lukuvalo, joka ei kuitenkaan ole liian kirkas. Koristeita pöydällä saa olla, mutta varo täyttämästä pöytää tavaroilla. Aamulla ei ole mukava herätä katsomaan sotkua. Jos sinulla on paljon esimerkiksi kosteusvoiteita, voit laittaa ne kauniisti esille tarjottimen päälle. Näin ne ovat kätevästi saatavilla, mutta siististi esillä.

HYGGE

 

Vähemmän on enemmän

Jos koti pursuaa tavarasta ja siivoamiseen menee aina jokainen vapaa-aika, on aika järjestellä koti toimivaksi. Näin et menetä laadukasta vapaa-aikaasi siivoamiseen, vaan voit keskittyä kaikkeen rentouttavaan ja mukavaan. Aloita haastavasta kotityöstä ensimmäisenä. Näin saat myös onnistumisen tunteen, kun olet saanut vaikean haasteen pois alta. Pienet hommat on helppo hoitaa suuremman jälkeen.

Järjestelijöiden ja laatikoiden avulla saat tavaroita järjestykseen ilman, että ne ovat hukassa juuri silloin, kun niitä tarvitset. Näin vältyt kiireeltä ja turhalta stressiltä. Samalla voit sovittaa järjestelijöitä sekä laatikoita sisustuksesi mukaan, jolloin ne ovat vain osa kodin tyyliä. Lisäksi siivoaminen on tehokkaampaa, kun sinulta löytyy paikat jokaiselle tavaralle.

 

Muistuta itseäsi hyvästä

Mindfulnessiin kuuluu positiivisuus. Sisustuksessa se voidaan ottaa huomioon monella tapaa. Esimerkiksi perheen tärkeimmät muistot hyllyssä tai itselle tehty taulu, joka muistuttaa hyvistä hetkistä. Tällainen onnellisuutta herättävä esine kannattaa laittaa esille eteiseen, jolloin näet sen ennen kuin astut ovesta ulos ja taas kun tulet kotiin.

Esineen tai koristeen lisäksi se voi olla myös paikka, joka tuo sinulle iloa. Rentouttava, rauhallinen ja ennen kaikkea mukava paikka kotona on elintärkeää oman hyvinvoinnin kannalta. Tätä huonetta, kohtaa tai tilaa asunnossa kannattaa vaalia. Lisää mukavuutta esimerkiksi pehmeillä tekstiileillä ja koristetyynyillä. Piristä tilaa myös viherkasveilla tai tärkeillä esineillä.

Aina ei tarvitse kiirehtiä. Katso täältä vinkkejä virkeään uuteen vuoteen.

 

Varaa tilaa ajatuksille

Työ, aikataulut, koulu, päiväkoti, lasten harrastukset… Paljon tekemistä, vähän aikaa. Jos kuitenkin aloitetaan siitä, että kaaosta on helpompi hallita yhdestä paikasta. Pyri siihen, että kotoa löytyy yksi piste, johon kaikki tällaiset arkiasiat laitetaan. Oli kyseessä sitten tiedote, lasku tai työasia, on ne hyvä laittaa yhteen paikkaan.

Liitutaulun avulla voit helpottaa asioiden aikatauluttamista lasten kanssa. Lisäksi lapset voivat itse merkitä tarvittavat tiedot tauluun, jolloin myös lapset oppivat aikataulun merkityksen. Työasiat ja laskut voi pinota omiin pinoihin tai kansioihin, joista ne löytyvät tarvittaessa. Kun lasku on maksettu tai työasia hoidettu, voi sen laittaa pois tai siirtää se toiseen kansioon talteen. Näin pidät myös kirjaa tehdyistä töistä.

Älä kuitenkaan kasaa kaikkia arkisia asioita yhdelle tasolle niin, että se tuntuu ylitsepääsemättömältä kasalta. Laita tasolle koristeita, viherkasveja tai perheelle persoonallisia asioita, jotka piristävät tilaa. Näin taso ei ole vain työpöytä tai iltapäivää odotteleva, armoton työrupeama, vaan se on paikka, jossa pääset järjestelmään ajatuksesi.

 

Mindfulness löytyy kotoa.

Topics: Sisustus ja inspiraatio

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.