Miten kontrolloida paperisekasortoa?

Asumisen ääni

[fa icon="calendar"] 13.8.2017 15:43:00 / Asumisen ääni

Vanhoja laskuja, irrallisia papereita, sotkuisia paperiarkkeja ja unohdettuja muistilappuja. Paperikaaos ärsyttää kiireen keskellä ja vaikeuttaa järjestyksen ylläpitoa. Koulun, työn tai kodin tärkeät paperit vievät tilaa, mutta et voi heittää niitä hukkaankaan. Näiden vinkkien avulla saat järjestystä paperikaaokseen, mutta pidät tallessa juuri ne mitä tarvitset.

Mitä säilyttää ja mitä heittää pois

Jos sinulla on paljon kuitteja, käy ne läpi. Tarkista tuotteiden palautuspäivämäärät. Jos tarkoituksesi ei ole palauttaa tuotetta, kuten esimerkiksi vaatetta, heitä kuitti hetimmiten pois. Jos et ole kuitenkaan täysin varma ostoksesta, pidä kuitti tallessa. Vaatteiden palautusaika on usein 14-30 päivää. Huomioi myös takuu. Esimerkiksi elektroniikkatuotteissa takuukuitti kannattaa säilyttää tai skannata talteen tietokoneelle.

Reseptit ja laskut kannattaa kääntää sähköiseksi, jotta paperia säästyisi ja ne eivät veisi turhaan tilaa lipastoista tai työpöydiltä. Jos paperisia laskuja on paljon, tarkista aina päivämäärät. Lajittele laskut niiden mukaan, jotta pysyt myös kärryillä maksujen eräpäivistä. Reseptit kannattaa myös lajitella, jotta tiedät koska viimeiset lääkkeet tulee hakea ennen reseptin päättymistä.

Jos käytät kalenteria, voit liittää kalenterin sivujen väliin tärkeitä kuitteja tai laskuja. Näin pysyt kartalla siitä, mitä niiden suhteen tulee tehdä seuraavaksi. Jos keräilet muistoksi vanhoja elokuvalippuja, kannattaa ne liimata kalenterin sivuille juuri niille päiville, kun elokuvassa on käyty. Tällä tavalla muistot ovat aina mukana, mutta ne eivät loju työtasojen päällä tai laatikoiden nurkissa. Lisäksi jos sinulla on lukuisia irtonaisia kuvia, on suositeltavaa skannata ne talteen tietokoneelle. Jos jotain tapahtuisi fyysiselle kuvalle, on se tallella tietokoneella.

Muista pilvipalvelut

Nykyään on mahdollisuus laittaa kaikki tärkeä pilvipalveluihin. Pilvipalvelu suojaa informaatiota, vaikka tietokoneesi hajoaisi. Pilvipalveluun voitkin tallentaa papereiden lisäksi muistoja, kuten kuvia. Pilvipalvelun avulla sinun ei tarvitse pelätä, että tärkeät dokumentit hukkuvat paperikaaokseen tai joutuvat pahimmillaan roskiin.

Voit skannata tärkeimmät paperisi talteen ja tallentaa pilvipalveluun. Lisäksi järjestystä helpottaa kansioiden tekeminen. Nimeä kansiot papereiden tai muistojen mukaan, kuten työ, koulu, lapset tai koti. Näin paperien aiheuttama sotku pysyy pois pöydiltä ja lipastoista, mutta samalla pidät huolen, että mikään merkittävä ei katoa.

Paperinjärjestelijät hyötykäyttöön

Valitset sitten lehtitelineen, kansion tai paperikorin, kannattaa määrittää ensin mitä haluat niihin laittaa. Näin et laita kuitteja laskujen kanssa ja työtodistuksia pankkipaperien sekaan. Samalla erottelet mitä oikeasti tarvitset ja mitä et. Esimerkiksi voit jakaa kansion kolmeen eri osaan värikkään paperin avulla ja tällä tavalla erotella eri aiheet. Voit kirjoittaa sivuille luokat, joiden mukaan säilytät papereita. Tästä esimerkkinä laskut, työpaperit ja koti tai lapset, koti ja pankkiasiat.

Voit hyödyntää myös värikoodeja säilytyksessä. Esimerkiksi punainen sopii erittäin tärkeille dokumenteille, kuten laskuille ja vihreä tärkeille, mutta ei jokapäiväisille papereille, kuten työtodistuksille. Käy läpi myös vanhat kansiot, jotta et unohda mitään merkittävää niihin. Paperit kannattaa järjestellä ainakin kerran puolessa vuodessa. Näin pidät huolen, että välttämättömät paperit ja dokumentit ovat käsien ulottuvilla ilman, että ne hautautuisivat turhien paperien alle.

Lähteet: Organization Junkie

Uutta asuntoa etsimässä? Katso täältä Avara-kohteet.

Topics: Kierrätys ja siivous

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.