Miten sulatat pakastimen turvallisesti?

Asumisen ääni

[fa icon="calendar"] 9.1.2018 8:59:00 / Asumisen ääni

Kun pakastimen reunat täyttyvät jäästä ja laatikot eivät aukea normaalisti, on aika sulattaa pakastin. Pakastin tulisi sulattaa ainakin kerran vuodessa, jotta se pysyy toimintakuntoisena pitkään. Talvella onkin hyvä aika tyhjentää ja sulattaa pakastin, sillä ruoat voi viedä parvekkeelle odottelemaan siksi aikaa, että työ valmistuu. Näiden vinkkien avulla sulatat pakastimen turvallisesti ja helposti.

GettyImages-522777797.jpg

 

Aloittaminen

Ennen tyhjentämistä on kannattavaa laittaa pakastin täydelle teholle, jotta pakastimessa olevat ruoat kestävät sen ajan, kun pakastinta sulatetaan. Lisää pakastimen eteen pyyhe, jotta tippuva jää ei valuisi pakastimen tai jääkaapin alle. Liika kosteus ei tee hyvää lattioille, joten pyyhe varmistaa lattian kuivana pysymisen. Kytke sitten virta pois ja aloita tyhjentäminen.

Varaa pakastimen tyhjentämistä varten erillisiä kylmälaukkuja, jotta pakastimessa olevat ruoat eivät menisi pilalle tyhjentämisen ja sulattamisen aikana. Jos pakkasessa olevat ruoat valuttelevat vettä, lisää ympärille kerros vanhaa sanomalehtipaperia, joka pitää kosteuden kurissa ja lattiat turvassa tippuvalta vedeltä. Talvella voit myös viedä ruoat ulos pakkaseen parvekkeelle, jolloin ne pysyvät hyvinä pitkänkin ajan.

Ennen sulattamista voit myös tarkistaa pakastimen sisällön. Laita esimerkiksi marjatuotteet omaan laatikkoonsa, peruna- ja kasvispakasteet omaansa ja jäätelöt ja muut makeat tuotteet omaansa. Samalla saat selville, onko pakkasessa ruokaa, jota voisit käyttää pois seuraavaksi. Jos käytät vain osan pakastetuotteesta, kannattaa loppu laittaa tiiviiseen rasiaan eikä jättää avonaiseen pussiin.

Sulattaminen

Aloita sulattaminen jättämällä pakastimen ovi tai kansi auki. Voit nopeuttaa pakastimen sulamista siten, että lisäät sinne lämminvesiastian. Voit myös irrottaa jäätä seinämistä ja laittaa jäät sulamaan lavuaariin. Ole hellävarainen jäiden irrottamisessa, sillä jäät voivat olla teräviä. Varo osumasta jäähdytysputkiin. Älä myöskään raavi seinämiä, sillä ne voivat vaurioitua.

Pakastimissa on kouru, johon sulanut jää ohjautuu pois pakastimesta. Laita kourun päähän astia tai ämpäri. Jos kourua ei ole tai vedelle ei ole omaa paikkaa, voi pakastimen kuivattaa vedestä rättien avulla.

Viimeistely

Puhdista laatikot, ovet ja pinnat miedolla saippuaseoksella ja lämpöisellä vedellä. Puhdistamisen jälkeen on hyvä antaa pakastimen tuulettua ja kuivua rauhassa, joten pidä pakastimen ovi tai kansi edelleen auki. Anna pakastimen osien, kuten laatikoiden kuivua esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kun siivous on suoritettu ja pakastin on täysin kuivunut, voit laittaa pakastimen takaisin pakastuskytkennälle. Pakastuskytkennän aikana voit täyttää pakastimen. Kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta, voit laittaa pakastimen pakastuskytkennästä säilytyskytkennälle.

Vinkkejä säilytykseen

Pakastimesta voi pitää huolta myös säilyttämällä ruokaa oikein. Kaikki pakkaseen laitettavat ruoat kannattaa laittaa kestäviin astioihin, jotka ovat tiiviitä kauttaaltaan. Lämmintä ruokaa ei tulisi laittaa pakkaseen, joten on suositeltavaa odottaa, kunnes ruoka on täysin jäähtynyttä. Jotta ruoka pysyisi hyvänmakuisena ja ravintopitoisuus ei kärsisi, pakastin ei saisi ylittää yli -18 astetta.

Lisäksi kirjoittamalla pakastettavien ruokien päälle niiden säilymisajat, säästät aikaa ja vaivaa ruoanlaitossa. Tämä vähentää myös hävikkiä, sillä et heitä ruokaa hukkaan, kun tiedät koska tietyt ruoka-aineet on käytettävä.

Vinkki! Jos pidät smoothieista tai pirtelöistä, voit säilöä hedelmiä ja marjoja läpinäkyviin, tiiviisiin pakastuspusseihin. Kirjoita päälle vain smoothien tai pirtelön nimi ja päivämäärä, jolloin pussi on laitettu pakkaseen. Ota sitten tarpeen tullen pussi pakkasesta ja heitä jäiset ainekset tehosekoittimeen, joka sopii jäänmurskaamiseen.

Huomio! Sulanutta pakastetuotetta ei kannata pakastaa uudelleen. On hyvä tarkistaa myös ruokaostoksia tehdessä, että pakastetuote on varmasti jäässä.

Lähteenä käytetty: Martat, Siivous.info

Topics: Kierrätys ja siivous

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.