10 vinkkiä muovin vähentämiseen kotona

Asumisen ääni

11.9.2018 13:10:46 / Asumisen ääni

Muovin vähentäminen kodissa on ekoteko. Kuitenkin muovin vähentäminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Mistä aloittaa? Miten muovi tulisi kierrättää? Voisiko muovisia esineitä hyödyntää uudella tavalla? Muovin vähentämisen ei tarvitse olla haaste, vaan tavoite. Kurkkaa vinkit, joiden avulla vähennät muovia kodistasi ja elämästäsi.

avaramuovi_teksti

 

Asumista ja elämistä ilman muoveja

  1. Jos ostat töihin tai kouluun eväitä, valitse kaupassa vähiten muovia sisältävä pakkaus. Jätä myös muoviaterimet kauppaan. Jos työpaikalla ei ole valmiiksi astioita ja aterimia käytettävänä, ehdota, että voisitte vaihtaa muoviset eväslaatikot ja aterimet kestävimpiin ratkaisuihin.
  2. Kahvi tai smoothie mukaan on aina hyvä idea, mutta niiden mukana tuleva pilli tai muovikansi ei ole. Jätä siis nämä pois, jos mahdollista.
  3. Vesipulloja voi käyttää monta kertaa uudelleen. Kuitenkin on hyvä muistaa, että muovipulloihinkin kertyy bakteereja pesemisestä huolimatta. Investoi kunnolliseen vesipulloon, jota on helppo pestä myös astianpesukoneessa.
  4. Ruoan säilyttämisessä on hyvä käyttää lasisia astioita ja säilytysrasioita. Lasiastioihin ei myöskään jää helposti makuja tai hajuja. Lisäksi lasi ei kulu pesussa niin nopeasti kuin monet muoviastiat. Muovi voi myös hapertua, toisin kuin lasi. Jos kuitenkin kodista löytyy paljon muoviastioita, ei kaikkea kannata heittää poiskaan. Enemmän haittaa luonnolle tulee siitä, että muovisia käyttötavaroita heitetään lähes käyttämättöminä pois. Käytä siis muoviastioita ja muita muoviesineitä niin kauan, että ne on pakko heittää pois.
  5. Säilyttämisen lisäksi ruuan valmistamiseen käytetään usein muovisia välineitä. Metalli, lasi ja puu toimivat keittiössä, joten muoviset astiat, leikkuulaudat ja välineet voi vaihtaa kestävimpiin ratkaisuihin.
  6. Vähennät muovia myös jättämällä muovipussit kauppaan ja käyttämällä paperikasseja tai kestokassia. Näin et tuo kotiisi ja keittiöösi muovipusseja. Paperipussit voit hyödyntää esimerkiksi panttipullopussina tai lehtiroskiksena. Kuitenkin muovia on vaikea välttää kaupassa käydessä. Lempileipää ei tarvitse vaihtaa siksi, että sen ympärillä on muovipussi. Muovipussin voi hyödyntää lopuksi roskapussina. Sama pätee vessa- ja talouspaperien muovikääreisiin. Kun paperi on loppunut, voi kääreet toimia roskapussina esimerkiksi vessaa siivotessa.
  7. Suosi täytettäviä pakkauksia. Esimerkiksi meikeistä ja ihonhoitotuotteista on olemassa pakkauksia, joita voidaan täyttää uudelleen. Hyödynnä yritysten palveluita, jotka suosivat purkkien uudelleen käyttämistä tai antavat mahdollisuuden tuoda käytetyt pakkaukset takaisin liikkeeseen. Täytettävien pakkausten lisäksi voit ostaa palasaippuaa ja muita palakosmetiikkatuotteita. Välttele myös kosmetiikkaa, jossa on muovirakeita. Esimerkiksi jotkin kuorintatuotteet saattavat sisältää muovia. Vältät parhaiten muovin tekemällä itse kuorintaineen kosteista kahvinpuruista tai sokerista ja hunajasta.
  8. Valitse sähköhammasharja muovisen sijaan. Näin et joudu heittämään roskiin hammasharjaa, vaan voit käyttää sähköhammasharjaa niin kauan, kuin se vain toimii. Lisäksi sähköhammasharjaan voi vaihtaa eri päitä. Samalla se on tehokkaampi kuin normaali hammasharja, joten teet hyvän teon myös suuhygienialle.
  9. Käytä kodin puhdistamisessa myrkyttömiä ratkaisuja, kuten ruokasoodaa ja etikkaa. Näin jätät muoviset puhdistusainepullot kauppaan ja siivoat samalla ekologisemmin.
  10. Hyödynnä vanhoja tavaroita ja löydä niille uusi tarkoitus. Muoviastioita voi käyttää pakasteastioina, minigrip-pussit toimivat hyvin matkustaessa ja muovialustat tai leikkuulaudat käyvät hyvin askartelualustana. Älä osta uutta, ellet sitä oikeasti tarvitse. Ota mukaan aina kauppalista, jotta et vahingossa osta turhaan lisää muovia kotiisi. Sama pätee vaatteisiin. Ostamalla vaatteita, jotka eivät sisällä tekokuituja, säästät samalla luontoa ja ihoasi.

 

 

 

Muista myös kierrättää muovi oikein! Muovi ei katoa luonnosta, joten se tulee kierrättää, jotta se voidaan käyttää uudelleen toisessa muodossa. Pakkausmuovit tulee puhdistaa hyvin ennen kierrättämistä. Pakkausmuoveihin kuuluvat muun muassa jogurttipurkit, muovikääreet ja pullot. Jos et saa puhdistettua muovia kunnolla, kuuluu se sekajätteeseen. Puhtaat pakkausmuovit voi puolestaan laittaa pakkausmuovien keräysastiaan.

Lähteet: Muovi kuuluu kiertoon

Mitkä ovat sinun tapasi vähentää muovia asunnossa? Minkä koit muovin vähentämisessä hankalaksi?

Asunto asujan mukaan, Avaralta.

Topics: Koti ja asuminen, Vuokra-asuminen, Kierrätys ja siivous, Vastuullisuus, Ympäristöystävällisyys

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.