Näillä vinkeillä sisustat parvekkeen kesäiseen loistoon

Asumisen ääni

22.4.2016 10:58:55 / Asumisen ääni

Ihana kevätaurinko lämmittää parhaina päivinä jo niin, että viimeistään iltapäiväkahvit tekee mieli juoda ulkona. On siis korkea aika siivota parveke talven pölyistä ja herätellä tilasta viihtyisä, vehreä kesähuone! Pihapirkkojen yrittäjä Anu Sarkkinen antoi Avaran vuokra-asujille Tampereella puutarhamessuilla seitsemän vinkkiä, joilla pienestäkin parvekkeesta saa loihdittua itsellensä persoonallisen kesäkeitaan. Kun projektin aloittaa heti, ehtii ainakin osan parvekkeen kasveista kasvattaa halutessaan vielä itse siemenestä asti!

Tee se itse -projekteilla sisustat parvekkeesta hauskan ja persoonallisen. Herättävätkö inspiraatiosi vanhat pyörän vanteet vai peltipurkit?

Tee se itse -projekteilla sisustat parvekkeesta hauskan ja persoonallisen. Herättävätkö inspiraatiosi vanhat pyörän vanteet vai peltipurkit?

1. Peitä ankea betonilattia

Parvekkeiden lattiat ovat tavallisesti kylmää, kovaa ja rumaa betonia. Tilan tunnelma muuttuu heti, kun ankean betonin päällystää jollain kodikkaammalla materiaalilla. Hauska, puutarhamainen vaikutelma syntyy tekonurmikolla, matoilla parvekkeelle saa nopeasti väriä, ja laatoista tehty lattia tuo tilaan eksoottista, välimerellistä tunnelmaa. Vain mielikuvitus on rajana!

2. Valitse kalusteet käyttötarkoituksen mukaan

Toimiiko parvekkeesi suurimman osan ajasta ison perheen tai ystäväporukan seurustelutilana vai onko sen tarkoitus palvella yhden hengen rentoutumispaikkana? Ennen kuin alat sisustaa parvekettasi, mieti mihin tarkoitukseen aiot sitä käyttää, ja valitse ainakin suuret kalusteet sen perusteella. Jos haluat ottaa pienellä parvekkeellasi aurinkoa, varasta mukavalle aurinkotuolille reilusti tilaa. Satunnaisille kahvitteluhetkille riittää mainiosti vaikkapa seinän vierustalle taittuva pöytä ja pari taitettavaa tai pinottavaa tuolia. Jos taas parvekkeella on tarkoitus ruokailla säännöllisesti koko perheen voimin, kannattaa panostaa kunnolliseen, tukevaan pöytään ja mukaviin tuoleihin.

3. Kiinnitä huomiota valaistukseen

Moni on tottunut luomaan parvekkeelle tunnelmaa lähinnä kynttilöillä ja kynttilälyhdyillä. Ulos voi kuitenkin kehitellä myös kiinnostavia sähkövaloratkaisuja, kunhan huolehtii, että ne kestävät kosteutta. Jännittävä, persoonallinen vaikutelma syntyy parvekkeelle esimerkiksi erilaisilla riippuvilla valaisimilla. Jos parvekepöytä on lasia, pöytälevyn alle viritellyt valot luovat hienon tunnelman.

4. Valitse kasveja, jotka kestävät parvekkeesi olosuhteita

Onko parvekkeesi kuuma ja paahteinen vai pysyykö se kesälläkin koko päivän viileän varjoisena? Parvekekukkia valitessa on tärkeä tarkistaa, että ne pärjäävät oman parvekkeesi sääolosuhteissa. Paahteiseen tilaan varma valinta on pelargoni, joka kestää hyvin kuumaa ja ajoittaista kuivumista. Oikein kuumalla parvekkeella ainakin osan kukista voi korvata vaikka koristeheinillä tai paahteessa viihtyvillä mesitähdillä. Kukkia voi myös yrittää suojata suoralta auringonpaisteelta esimerkiksi kauniilla verholla.

Varjoisalla parvekkeella jaksavat kukkia esimerkiksi ahkeraliisa tai kuunlilja. Yksi hyvä vaihtoehto on lähteä tavoittelemaan kukkaloiston sijaan suosiolla vehreää vihreyttä. Myös silkkikukilla fuskaaminen on sallittua, jos olosuhteet ovat oikeille kasveille liian vaikeat. Varsinkin oikeiden kasvien sekaan sommiteltuina ne menevät aidoista ja säilyvät hyvin pidettyinä parvekkeen ilona monta vuotta.

 Ikean uusi KRYDDA-tuotesarja on tarkoitettu kotipuutarhurille, joka haluaa viljellä ilman multaa. Sarjan viljelykeskuksessa esimerkiksi yrtit saa kasvatettua siististi sisällä siemenestä asti. Kun ilma lämpenee tarpeeksi, viljelykeskuksen voi kantaa tuomaan vehreyttä parvekkeelle.

Ikean uusi KRYDDA-tuotesarja on tarkoitettu kotipuutarhurille, joka haluaa viljellä ilman multaa. Sarjan viljelykeskuksessa esimerkiksi yrtit saa kasvatettua siististi sisällä siemenestä asti. Kun ilma lämpenee tarpeeksi, viljelykeskuksen voi kantaa tuomaan vehreyttä parvekkeelle.  

5. Säästä rahaa, ja kasvata kukat siemenestä asti

Valmiit kesäkukat ovat melko kalliita, ja moni raaskiikin ostaa parvekkeellensa korkeintaan pari amppelia. Runsaan ja näyttävän parvekkeen saa edullisesti, kun kasvattaa ainakin osan kukista itse siemenestä asti. Monien kasvien siemenet kannattaa istuttaa sisälle jo alkuvuodesta. Vielä huhtikuussakin ehtii kuitenkin laittaa kasvamaan esimerkiksi yrttejä, kehäkukkaa, tuoksuhernettä tai elämänlankaa. Ulos taimet voi siirtää, kun yöpakkasten vaaraa ei enää ole. Aluksi istutuksia kannattaa totuttaa kylmään varovasti, vähän kerrallaan. Aloittelevakin puutarhuri onnistuu todennäköisesti kasvattamaan parvekekasvit siemenestä, kun vain malttaa lukea ohjeet siemenpussin kyljestä. Jos tuntuu tarpeelliselta, lisää neuvoja voi etsiä vaikka YouTubesta.

6. Kokeile myös monivuotisia kasveja

Jos istutat parvekkeellesi myös monivuotisia kasveja, seuraavana keväänä koko projektia ei tarvitse aloittaa alusta asti. Monivuotiset kasvit pärjäävät talven yli varmimmin, kun istutat ne isoon, esimerkiksi styroksilevyjen avulla lämpöeristettyyn ruukkuun, ja salaojitat ruukun huolellisesti.

7. Somista persoonallisesti 

Inspiroiko sinua japanilaishenkinen kiviasetelma, pieni suihkulähde vai seinään kiinnitetty vanha, tuunattu polkupyörän vanne? Yleisin ongelma suomalaisilla parvekkeilla on Sarkkisen mielestä se, että niitä on sisustettu liian vähän ja varovaisesti. Anna siis rohkeasti mielikuvituksesi lentää! Parveke on loistava kohde myös erilaisten tee se itse -projektien toteuttamiselle!

Onko tehtävälistallasi parvekkeen kesäkuntoon laittamisen lisäksi kodin kevätsiivous? Lue vinkkejä turhan tavaran karsimiseen täältä!

Topics: Sisustus ja inspiraatio

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.