Näin siivoat kodin nopeasti

Asumisen ääni

23.8.2018 9:05:00 / Asumisen ääni

Vieraita tulossa ja koti on kaaoksen vallassa. Aina ei ehdi siivoamaan perusteellisesti, joten nopea siivoaminen pelastaa kiireen keskellä. Tällaisia tilanteita tulee ja menee, mutta onneksi voit siivota pikaisesti ja saada silti hyvää jälkeä aikaiseksi. Lisäksi nopea siivous edistää sitä, että koti pysyy jatkossakin siistinä. Oli aikaa sitten 30 minuuttia tai kaksi päivää, siivoat näiden vinkkien avulla tehokkaasti pahimmat sotkut, jolloin suurempaa urakkaa ei pääse syntymään jatkossa.

Jos aikaa on vain puoli tuntia

Jos esimerkiksi vieraat saapuvat pian, voit siivota kodin pikaisesti noin 30 minuutissa. Aloita siistimällä niin sanotusti suurimmat pinta-alat. Jos vieraat istuvat esimerkiksi olohuoneessa tai parvekkeella, siivoa suurimmat sotkut sieltä ensin. Pöyhistä sohvatyynyt ja siirrä astiat tiskikoneeseen tai tiskialtaaseen. Pyyhi pahimmat sotkut keittiön tasoilta ja pöydältä. Laita myös tuolit suoraan. Vie roskat ja laita muutama tuoksukynttilä tuomaan hyvää tuoksua koko kotiin. Muista tyhjätä myös roskakorit. Toinen tärkeä siivouksen kohde on vessa tai kylpyhuone. Pese vessanpönttö ja puhdista tasot. Jos pyykkikori on täynnä vaatteita, laita korin päälle muutama kauniisti viikattu vaate peittämään sotkuista pyykkikoria.

Jos aikaa on tunti

Jos sinulla on aikaa tunti siivota, voit tehdä puolen tunnin siivouksen askareiden lisäksi myös hieman enemmän. Imuroi tällöin koko koti muun siivoamisen yhteydessä. Petaa peti ja lisää muutama koristetyyny sängyn päälle. Asettele koriste-esineet uuteen järjestykseen ja pyyhi samalla pölyt tasoilta ja putsaa kylpyhuoneen peilit. Viimeistele siivouksesi kauniilla kukkakimpulla, jolloin katseet kiinnittyvät siihen eikä keskeneräisiin siivousprojekteihin.

avara-kodinsiivous

Kahden tunnin tehosiivous

Jos aikaa löytyy kaksi tuntia, voit tehdä tehosiivouksen koko asuntoon. Imuroinnin lisäksi voit pestä lattiat, tampata matot ja pyyhkiä pölyt kaikilta tasoilta. Pese ja kiillota suihkupäät ja vesihanat. Pese myös hella ja keittiöntasot. Jos olet kattamassa pöytää vieraille, tee kattaus heti keittiön siivouksen jälkeen. Jos et tehnyt edeltäviä askareita, voit samalla tehdä myös ne. Järjestämällä sisustusta uusiksi saat myös uutta ilmettä aikaan siivouksen yhteydessä. Kun koti on siistissä kunnossa, voit avata verhot ja antaa päivänvalon laskeutua kauniisti koko kotiin. Tämäkin tuo piristystä ja näyttää kauniisti siivotun kodin.

Siivoa koko koti kahdessa päivässä

Kahdessa päivässä ehdit tekemään edellä mainittujen askareiden lisäksi myös suursiivouksen joka huoneeseen. Nyt voit keskittyä yhteen huoneeseen tarkemmin, kun aikaa on kaksi päivää. Lisäksi kaksi päivää asettaa tietynlaisen aikatavoitteen, jolloin siivoaminen ei veny jokaiselle päivälle. Hyvä ohjeistus onkin, että siivoaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan suorittaa työpäivän tai arkipäivän jälkeen, jolloin vapaapäivät eivät kulu siivotessa.

Jos matossa on vaikeita tahroja, voit löytää apua myös myrkyttömistä siivouskeinoista. Kurkista vinkit maton puhdistamiseen ilman höyrypesuria. Jos tahra on erittäin vaikea, voit tarkistaa, miten saat vaikeat tahrat pois eri pinnoilta.

Ensimmäisenä päivänä voi suorittaa suurimmat askareet eli imuroinnin, lattioiden pesun, pyykkäämisen, petivaatteiden vaihtamisen sekä mattojen tamppauksen tarvittaessa. Jos inspiraatiota löytyy, voit myös vaihtaa verhot siivouksen aikana. Näin isot askareet ovat hoidettu pois alta, jolloin niin sanotusti pienempiin askareisiin päästään helpommin käsiksi. Seuraavana päivänä voit mennä huonekohtaisesti kaikki pinnat läpi. Pese, pyyhi ja kiillota esimerkiksi keittiöntasot, kylpyhuoneen pinnat ja makuuhuoneen pöytäpinnat. Pese vessanpönttö, suihkutilat ja lavuaari. Muista pyyhkiä peilit ja kiiltäväpintaiset tasot huolellisesti, jotta sormenjäljet eivät näy. Käy pölyhuiskulla ja liinalla ylimmät hyllyt läpi. Pyyhi myös sisustusesineiden pölyt. Seuraavana päivänä voidaan keskittyä myös sisustamiseen.

Kruunaa työsi kauniilla kukka-asetelmilla tai uudella sisustusesineellä. Piristä sohvaa koristetyynyillä tai laita keittiönpöydälle värikkäät tabletit tai näyttävä pöytäliina. Palkitse itsesi siivousurakan jälkeen rentoutumishetkellä esimerkiksi parvekkeella hyvän kahvi- tai kaakaokupposen kanssa.

Uuden kodin tuoksua ei voita mikään. Katso täältä Avara-kohteet läheltäsi.

Topics: Kierrätys ja siivous

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.