Näin tuot kontrastia sisustukseen - 4 helppoa vinkkiä

Asumisen ääni

26.9.2019 12:50:26 / Asumisen ääni

Kontrastin tuominen sisustukseen ei vaadi ihmeitä, mutta se tekee suuren muutoksen huoneeseen kuin huoneeseen. Kontrastin avulla teet huoneesta mielenkiintoisen, katseet kääntävän ja uudenlaisen. Jos sisustamisen kanssa on hankaluuksia, on kontrasti hyvä keino piristää huonetta. Kontrastia voidaan tuoda monella tavalla, joten voit valita mieleisesi näistä neljästä vinkistä!

Värit luovat kontrastin

Väreillä on helppo luoda kontrastia. Jos olet aloitteleva sisustaja, tai haluat uudistaa nopeasti huonettasi, ovat värit erinomainen vaihtoehto. Valitse yksi tai kaksi väriä, jotka tuovat kontrastia. Jos et ole varma väreistä ja niiden yhteensopivuudesta, kannattaa valita väriympyrästä toisiaan tukevat värit. Värejä ei tarvitse toistaa huoneissa täysin samanlaisina, mutta saat väriympyrästä hyvän pohjan.

Vaikka kontrastia voidaan tuoda helposti kirkkailla, räväköillä ja tummilla väreillä, voit uudistaa sisustusta myös neutraalilla väripaletilla. Jos pidät neutraaleista sävyistä, voit tuoda kontrastia sävyeroilla. Lämmin valkoinen ja beige tai kylmä valkoinen ja vaaleanharmaa ovat hyviä väripareja neutraalissa huoneessa. Katso täältä myös, miten värit vaikuttavat sisustuksessa!

Muotojen moninaisuus

Keskenään samanmuotoiset huonekalut pitävät huoneen usein tasapaksuna. Muodoilla tässä tapauksessa tarkoitetaan sitä, minkä mallisia tai tyylisiä huonekalut tai sisustusesineet ovat. Jos ruokapöytä, sohvapöytä, tasot, sohva, rahi ja työpöytä ovat kaikki kulmikkaita muodoltaan, ei se tuo kontrastia sisustukseen. Vaihtelemalla muotoja huoneessa, voit helposti lisätä kontrastia haluamallasi tyylillä. Kulmikkaan rahin sijasta vaihda rahi pyöreään, kun puolestaan teräväreunaisen ruokapöydän alle voi sijoittaa pehmeälinjaiset tuolit.

Jos kuitenkin moni huonekalu toistaa samaa muotoa, voit helposti tuoda kontrastia pienilläkin muutoksilla. Esimerkiksi koriste-esineillä, vilteillä, koristetyynyillä ja kukkaruukuilla voit vaikuttaa kontrastiin. Jos siis pöydät ja tasot ovat teräväreunaisia, voivat koriste-esineet olla muodoiltaan pyöreitä, soikeita, pehmeitä ja pehmeälinjaisia.

 

Kontrastia materiaalin ja tekstuurin avulla

Erilaiset materiaalit ja tekstuuri tuovat huoneisiin ja huonekaluihin eloa. Sohva voi olla pehmeä, mutta sohvatyynyt voivat olla karheita tai sileitä. Sängyssä lakanat voivat olla silkkisiä, mutta päiväpeitto onkin pellavaa. Tekstuuri ja materiaali kannattaa ajatella kosketuksen kautta. Miltä huonekalut tuntuvat, kun niitä käytetään? Jos kaikki ovat keskenään samanlaisia, eivät ne luo kontrastia.

Tekstuurin lisäksi voidaan pohtia, miltä materiaali näyttää kauempaa katsottuna. Eli toisin sanottuna, mikä on huoneen ensivaikutelma. Jos huoneesta löytyy nahkasohva, voisiko nojatuoli olla kankainen? Tai jos lipasto on puinen, voisiko koristeet sen päällä olla metallisia? Kiiltäväpintaiset koriste-esineet mattaisen huonekalun päällä tuovat koristeet kauniilla tavalla esiin. Pelkästään väriä ei kannata pohtia, sillä monesti materiaali ja tekstuuri vaikuttavat lopputulokseen. Kokeile siis erilaisia materiaaleja, jotka tuovat kontrastia. Katso esimerkiksi vinkit metallien käyttämiseen sisustuksessa.

 

Matalan ja korkean kontrastin erot

Lopuksi voit pohtia, miten paljon käytät kontrastia sisustuksessa. Matala kontrasti tarkoittaa sitä, että huoneesta löytyy muutama kontrastin kohde. Tämä voi olla mikä tahansa edellä mainittu vinkki, kuten väri tai materiaali. Kuitenkin matalassa kontrastissa yhdistyy usein värien harmonia ja yleinen rauhallisuus. Voit esimerkiksi ripotella huoneisiin muutamia kontrastin lähteitä esimerkiksi näyttävällä koristetyynyllä tai katseet kiinnittävällä kyntteliköllä. Pidä muu sisustus selkeänä ja anna mielenkiintoisten kontrastien viedä katseet mennessään.

Korkea kontrasti puolestaan on haasteellisempi toteuttaa, sillä nyt kontrastia on joka puolella. Tällöin täytyy varoa, ettei värit, materiaalit tai muodot riitele keskenään, vaan toimivat sulassa sovussa sisustuksessa. Korkean kontrastin huoneet vaativat jo silmää, sillä lopputulos voi olla sekava ilman harjoittelua. Värit voivat olla tummia tai huonekaluissa on paljon eri muotoja. Värejä voi olla myös monia ja ne ilmentyvät eri tekstiileissä ja materiaaleissa. Harjoittelu tekee tässä tapauksessa mestarin, joten ei kun testailemaan!

 

Lähteet: Freshome, Apartment Therapy

Mitä vinkkiä sinä käyttäisit uudessa kodissasi? Kurkkaa täältä Avara-kohteet läheltäsi.

Topics: Sisustus ja inspiraatio

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.