Opas kodin myrkyttömiin puhdistusaineisiin

Asumisen ääni

13.9.2019 16:03:15 / Asumisen ääni

Täällä blogin puolella mainitaan useasti myrkyttömät puhdistusaineet siivousaiheisissa artikkeleissa. Myrkyttömyydellä tarkoitetaan sellaisia aineita, jotka eivät vahingoita pintoja, lapsia, eläimiä tai yleisesti asujia. Lisäksi myrkyttömät puhdistusaineet eivät jätä jäämiä, joista voisi olla haittaa myöhemmin. Oppaassa selvitetään mitä mikäkin ainesosa ja aine tekee, ja mihin kohteeseen puhdistusainetta tulisi käyttää.

Etikka

Etikka sopii: vaikeat tahrat, tunkkaiset hajut, kylpyhuoneen pinnat, viemärit ja pesualtaat

Etikka puhdistaa ilman, että se tuhoaisi pintoja. Lisäksi se jättää jälkeensä miedon, mutta puhtaan tuoksun. Etikkaa on myös helppo yhdistää muihin puhdistusaineisiin. Helpon pesuaineen saat yhdistämällä yhden osan vettä ja yhden osan etikkaa. Etikkaa voi käyttää vedellä miedonnettuna tekstiilipinnoille ja kylpyhuoneen eri tasoihin ja hanoihin. Suihkupäästä lähtee kalkki etikkakylvyssä, johon on lisätty ruokasoodaa. Kalkkia voit poistaa myös kodinkoneista ja saunasta. Katso täältä ohjeet kalkinpoistoon!

 

Opas kodin myrkyttömiin puhdistusaineisiin

 

Ruokasooda

Ruokasooda sopii: Tekstiilit, auton penkit ja matot, lattiakaivo ja pesualtaat, lasipinnat.

Etikka ja ruokasooda ne yhteen sopii. Tämä tehopari poistaa pahimmatkin tahrat, kiilottaa sekä raikastaa pintoja. Lisäksi nämä ainekset saattavat löytyä kaapista valmiina. Ruokasooda sopii myös yksinään, sillä se poistaa pinttyneet hajut pinnalta kuin pinnalta. Jos esimerkiksi nojatuoli haisee tunkkaiselle, voit ripottaa ruokasoodaa suoraan tekstiiliin. Anna sen vaikuttaa 10 minuuttia, jonka jälkeen voit imuroida ruokasoodan pois. Myös auton penkit sekä kangasmatot voi raikastaa ruokasoodan avulla. Tilalle jää miellyttävä, raikas tuoksu. Lisäksi ruokasoodaa voi käyttää tukkeutuneiden lattiakaivon hoitoon. Katso täältä, miten saat tukkeutuneen lattiakaivon auki myrkyttömin keinoin!

 

Sitruuna

Sitruuna sopii: mikro, pesualtaat, suihku, lasipinnat

Sitruunalla voi kiillottaa pintoja, mutta sen herkullinen ja raikas tuoksu tekee myös tehtävänsä tuoden puhtauden tuoksua huoneeseen. Sitruunaa on myös helppo yhdistää muiden myrkyttömien pesuaineiden kanssa. Kuitenkin se toimii yksinäänkin esimerkiksi teräspintojen kiillottamisessa tai mikroaaltouunin raikastamisessa. Laita sitruunan kaveriksi vettä mikronkestävään astiaan ja höyrytä muutaman minuutin ajan astiaa mikrossa. Kurkkaa muut vinkit mikron puhdistamiseen täältä!

 

Oliiviöljy

Oliiviöljy sopii: nahkapintaiset kalusteet, rasvatahrojen poistoon

Oliiviöljy on terveellistä ihmiselle, mutta myös nahkapinnoille. Oliiviöljyä voitkin käyttää puhdistuksen jälkeen kiilottamaan tai tuomaan eloa nahkapenkeille, -sohville tai -tuolille. Kannattaa kuitenkin kokeilla ennen kiilottamista, että pinnat kestävät varmasti öljyn. Lisäksi oliiviöljyn tuoksu on niin mieto, että se ei jätä jälkeensä vahvaa hajua. Katso täältä, miten voit pitää muun muassa nahkasohvan hyvänä!

 

Eteerinen öljy

Eteerinen öljy sopii: raikastamaan huonetta tai pintoja, huonetuoksuksi

Eteerinen öljy sopii viimeistelemään siivouksen. Valitse lempituoksusi lukuisista eteerisistä öljyistä. Minttu raikastaa ilmaa, kun puolestaan sitrustuoksut piristävät. Kuitenkin todella allergisissa talouksissa kannattaa välttää eteeristen öljyjen käyttö, jos esimerkiksi hajuvesistä tulee oireita. Tutustu muihin allergiaystävällisiin vinkkeihin täältä!

Myrkyttömien puhdistusaineiden lisäksi ei tarvitse kuin pesusienen, harjan tai liinan riippuen pinnasta. Kuitenkin, vaikka kyseessä on myrkyttömät puhdistusaineet, kannattaa pintojen kestävyys tarkistaa jokaisen siivouksen yhteydessä. Kokeile siis ensiksi pieneen kohtaan pesuainetta, jotta näet, sopiiko se huonekalulle tai pintamateriaalille.

 

Lähteet: Greatist

Arvojen mukainen koti Avaralta!

Topics: Siivous ja kodinhuolto

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.