Opas uunin puhdistamiseen

Asumisen ääni

[fa icon="calendar"] 20.2.2018 14:55:22 / Asumisen ääni

Uunin puhdistamiseen ei tarvita lukuisia puhdistusaineita. Uunin voi puhdistaa ilman myrkkyjä ja pistävän hajuisia aineita, vaikka uuni olisi täynnä pinttynyttä likaa. Kokeile myrkyttömiä keinoja näiden vinkkien avulla.

Mäntysuopaliuos

Mäntysuopaliuos on monille tuttu. Tehokas ja hyväntuoksuinen liuos irrottaa rasvaa ja poistaa pinttyneet hajut uunista. Tarvitset vain mäntysuopaliuosta, hanskat, vanhan tiskiharjan (pehmeät harjakset sopivat, mutta terävät naarmuttavat uunin pintoja) tai pehmeän sienen ja liinan. Levitä liuosta runsaasti tahrojen päälle. Kuumenna uuni +50 asteeseen ja anna liuoksen vaikuttaa hetken. Sulje sitten uuni ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Pyyhi ja harjaa sitten likatahrat ja käytä tarvittaessa lisää mäntysuopaliuosta. Käytä kädenlämpöistä tai lämmintä vettä. Anna uunin kuivua kauttaaltaan.

Etikka- ja ruokasoodaseos

Uunin saa puhtaaksi myös tutulla ja turvallisella etikka- ja ruokasoodaseoksella. Tarvitset lisäksi astianpesuainetta, kuumaa vettä, astian seokselle, suihkepullon ja käsineet.

  1. Sekoita 2 ruokalusikallista astianpesuainetta 4 ruokalusikalliseen etikkaa
  2. Lisää 5 dl lämmintä vettä
  3. Lisää seos suihkepulloon ja ravistele
  4. Suihkuta reilu kerros uunin pintoihin
  5. Levitä seoksen päälle ruokasoodaa niin, että seos peittyy
  6. Suihkuttele toinen kerros ruokasoodan päälle
  7. Anna vaikuttaa yön yli
  8. Pese uuni astianpesuseoksella ja vedellä
  9. Anna kuivua ennen ruoanlaittoa

Ritilät ja uunipellit

Uunipellit ja ritilät vaativat välillä myös tehokasta puhdistamista. Astianpesuaine ja kuuma vesi sopivat hyvin näiden pesemiseen. Kuitenkin tärkein tekijä näiden pesemisessä on liottaminen. Jätä siis pellit ja ritilät hetkeksi likoamaan esimerkiksi tiskialtaaseen tai kylpyhuoneeseen. Anna ritilöiden ja peltien kuivua pesun jälkeen ennen kuin laitat ne takaisin uuniin tai uunin säilytyslokeroon.

Ylläpito

Juuri puhdistettu uuni ei kaipaa suurempaa siivousta. Vähäiset rasva- ja ruokatahrat saat pois, kun puhdistat ne mikrokuituliinalla tai pehmeällä sienellä. Mieto saippuaseos tehoaa, kun uuni on äskettäin puhdistettu.

Uunin pidät hyvänä myös, jos otat sen puhdistamisen huomioon ruoanlaitossa. Käytä aina uuniin sopivia paistoastioita ja vuokia. On suositeltavaa, että esimerkiksi rasvaisten ruokien laitossa käytettäisiin muun muassa paistopussia tai muita alustoja, jotka suojaavat uunin pintoja rasvalta. Jos ruokaa on paljon, varaa iso astia. Jos rasvatahroja ilmaantuu ruokaa laittaessa, kannattaa ne putsata pois nopeasti ennen kuin ne pinttyvät uunin pinnoille.

Vinkki! Jos uunissa on irrallisia osia kuten kahvat tai napit, voit pestä myös ne liottamalla niitä miedossa pesuaineessa. Voit käyttää liotuksessa myös etikkaa.

Huomioi! Älä käytä karhunkieltä puhdistamisessa tai muita teräviä työkaluja, sillä ne voivat raapia pinnat rikki. Karhunkielen käyttäminen uunipelleillä voi myös taata sen, että seuraavalla kerralla ruoka palaa kiinni peltiin.

Lähteinä käytetty: This Grandma is Fun, Martat

Tilavampi keittiö hakusessa? Tutustu Avara-kohteisiin täältä.

Topics: Kierrätys ja siivous

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.