Pienen parvekkeen sisustaminen kesään

Asumisen ääni

13.6.2019 8:00:00 / Asumisen ääni

Kesä tuo tullessaan muutoksen parvekkeelle. Vaikka tilaa olisi vähän, voit silti sisustaa parvekkeen kauniiksi kesän kunniaksi. Halusitpa sitten käytännöllisen tilan kesäksi tai rentouttavan paikan illanistujaisia varten, löydät vinkit näyttävään parvekkeeseen täältä.

Vaaleat tekstiilit avartavat

Pienen parvekkeen sisustaminen kannattaa aloittaa oikeilla tekstiilivalinnoilla. Vaikka kesällä muutenkin vaaleat värit viehättävät sisustuksessa, kannattaa niihin panostaa. Tummat pinnat kuumentuvat herkästi, joten erisävyiset valkoiset, hiekan sävyt sekä vaaleanharmaa toimivat hyvin. Väreillä saa kuitenkin leikkiä, joten kokeile rohkeasti kesän kauniita sävyjä. Esimerkiksi Pantone valitsi vuoden 2019 väriksi korallin. Koralli sopii kauniisti harmaan, valkoisen, hiekan tai beigen värin kanssa.

Jos lattia on tumma tai betoninen, voit laittaa matoksi kevyen, säätä kestävän muovimaton. Muovimatto ei tuo lisää lämpöä parvekkeelle ja on lisäksi helppo puhdistaa. Kokeile pieniä kuvioita, sillä ne tuovat tilan tuntua. Jos haluat värikkään parvekkeen, voit hankkia myös monivärisen maton. Pidä tällöin muu sisustus hillittynä, jos tekstiilit ovat erittäin värikkäitä. Näin tilasta ei tule ahdas värienkään puolesta.

Vaaleiden tekstiilien lisäksi vaaleat pinnat suurentavat tilaa. Esimerkiksi vaaleat puupinnat tai marmorijäljitelmä näyttää kauniilta, mutta ei tee tilaa ahtaaksi. Betonilattian voi peittää terassilaatalla, kun puolestaan sisustuksessa voi käyttää marmorijäljitelmää.

 

Pienen parvekkeen sisustaminen kesään

 

Käytännölliset parvekekalusteet tuovat tilaa

Monikäyttöiset parvekekalusteet ovat pienen tilan pelastus. Jos haluat rennon parvekkeen, voi yksi sohva sekä rahi ajaa montaa asiaa. Rahille voi laittaa tarjottimen, joka siten toimii myös pöytätasona. Lisäksi rahi voi toimia säilytystilana. Jos parvekkeella halutaan ruokailla, kannattaa hankkia yksi pöytä ja muutama, päällekkäin kasattava tuoli. Näin tuoleja on helppo lisätä vierasmäärän mukaan, eivätkä ne vie liikaa tilaa. Lisäksi on hyvä suosia kalusteita, joita voi taittaa kasaan.

Parvekekalusteiden lisäksi avohyllyt tuovat lisää säilytystilaa ilman, että se veisi liikaa neliöitä pieneltä parvekkeelta. Avohylly voi olla korkea ja kapea tai sitten matala ja hieman leveä. Jos valitset matalan hyllyn, voit käyttää sitä myös pöytänä. Korkea ja kapea hylly taas on loistava säilytyspaikka koristeille, kasveille sekä ruukuille ja astioille. Hyllyn lisäksi myös taso pyörillä tai apupöytä on hyvä ratkaisu pienelle parvekkeelle.

Myös säilytyslaatikot toimivat moneen eri käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi puulaatikot ovat edullisia, mutta piilottavat tarpeen mukaan ylimääräiset tavarat. Puulaatikot sopivat myös kasveille, sillä ei haittaa, vaikka kukkia kastellessa vettä tippuisi laatikon päälle. Koristeelliset, sisustukseen käytettävät säilytyslaatikot tuovat uudenlaista ilmettä.


Valaistus vaikuttaa tilaan

Vaikka kesällä ei tarvita yölläkään niin paljon valoja, on valaistus kuitenkin tärkeä osa pienen parvekkeen sisustamisessa. Valo tuo myös tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Pienen parvekkeen valaistus ratkaistaan yhdellä jalkalampulla tai valoköynnöksellä. Valaisimien lisäksi kynttilät ovat hyvä keino tuoda valoa ilman, että ne veisivät runsaasti tilaa pöydiltä tai hyllyltä. Jalkalamppu voi toimia lukuvalona, mutta valoköynnökset kannattaa laittaa esimerkiksi vaateripustimeen. Ne voi myös kietoa hyllyyn. Tarkista ennen valaisimien laittamista, että ne kestävät säätä.


Vähennä tavaraa parvekkeelta

Parveketta ei kannata ahtaa täyteen tavaraa, varsinkaan, jos tilaa on vähän. Vähennä siis tavarat minimiin ja käytä vain sellaisia koristeita ja tavaroita, joilla on tunnearvoa tai niille löytyy selkeä käyttökohde. Pienet koriste-esineet eivät vie tilaa, mutta jos niitä on liikaa, voi se tehdä parvekkeen ahtaan oloiseksi. Kokeile esimerkiksi valita yksi katseenkääntävä koriste-esine ja ripottele parvekkeelle sen ohelle pieniä koristeita. Älä unohda viherkasveja tai kukkia! Kasvit toimivat aina, ja eri väriset ruukut piristävät sisustusta.

Vinkki! Huonekalujakaan ei välttämättä aina tarvita. Istuintyynyt tai säkkituolit riittävät pienessä tilassa. Jos valitset säkkituolit, kannattaa pöydäksi hankkia pieni jakkara tai muu matala taso.

Kurkkaa myös muut tilansäästövinkit!

 

Lähteet: Architectural Digest


Minkälaisen parvekkeen sinä haluat uuteen kotiisi? Kurkkaa Avara-asunnot täältä!

Topics: Sisustus ja inspiraatio

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.