Ruokaa tähteistä - Vältä ruokahävikki

Asumisen ääni

9.9.2016 15:48:16 / Asumisen ääni

Taas arjen keskellä on hyvä pysähtyä miettimään erittäin tärkeää asiaa - ruokahävikkiä. Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan päätymistä roskiin. Lisäksi ruoan tuottaminen lisää päästöjä, jolloin tehdyn ruoan heittäminen pois on luonut turhaan päästöjä. Motivan mukaan Suomessa heitetään vuosittain ruokaa hukkaan 120-160 miljoonaa kiloa. Kotitalouksissa hävikin määrä on noin viisi prosenttia ja sen rahallinen arvo on noin 125 euroa. Syömäkelpoista ruokaa heitetään pois jopa 20-30 kiloa henkeä kohti. On siis aika tehdä valintoja, joiden avulla kitket taloudestasi ruokahävikkiä.

Tähteet hyötykäyttöön

Voit hyödyntää niin kuivan leivän, yksittäiset perunat ja kasvikset sekä makeat herkut kaapistasi. Marttojen mukaan munakkaaseen voi kätkeä monenlaisia tähteitä. Löytyykö kaapistasi esimerkiksi vihanneksia? Paprika ja sipuli toimivat muun muassa herkullisena lisänä munakkaassa.

Yksittäiset perunat voit leipoa mukaan piirakkaan tai sämpylöihin. Lisäksi voit tehdä perunoista kasvissosekeittoa seuraavalle päivälle. Jos perunat on paistettuja, voit tehdä niistä perunasalaatin haluamillasi lisukkeilla.

Kuivan leivän voit murustaa korppujauhoksi lihapullien tai paistosten ympärille. Lisäksi kuiva leipä on omiaan krutonkimuodossa salaateissa! Kokonaiset kuivahtaneet leivät voit pehmittää köyhiksi ritareiksi voin ja kananmunan avulla.

Kuivista vanhoista leivistä loihdit oivat krutongit esimerkiksi salaatin päälle.

Makeat kakut ja keksit toimivat esimerkiksi jäätelöannoksen koristeena tai jopa uunijäätelön sisällä. Keksit voit murustaa myös kakun pohjaksi lisäämällä hieman sulanutta margariinia tai voita.

On hyvä huomioida myös, että parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät eroavat toisistaan. Parasta ennen -merkinnän jälkeenkin ruoka voi olla edelleen syömäkelpoista, kun taas viimeinen käyttöpäivä merkitsee sitä, että kyseistä tuotetta ei saa enää myydä, käyttää tai tarjoilla kyseisen päivämäärän jälkeen. Kuitenkin haistamalla tiedät parhaiten!

Mikäli ruokaa ei voi kertakaikkiaan enää hyödyntää ruoanlaitossa, on hyvä muistaa vielä oikeanlainen jätteiden lajittelu. Avaran Arjen vinkit -videosarjan jätehuolto-jaksossa on muutamia käytännön vinkkejä kodin jätteiden lajittelemiseen silloin, kun taloyhtiössä on oma kierrätysjätepiste.

Tee lista tulevan viikon ruoista

Ennen kaikkea tärkeintä ruokahävikin kitkemisessä on suunnittelu. Suunnittelemalla viikon ruokalistan etukäteen, voit vähentää hävikkiä merkittävästi. Tarkista kaappisi ennen kuin lähdet kauppaan. Onko esimerkiksi jääkapissasi paljon käytettäviä elintarvikkeita, jotka olet unohtanut kaapin nurkkiin? Pohdi, mitä voisit loihtia jo olemassa olevista aineksista.

Lähteinä käytetty: Motiva ja Martat

Topics: Ruokahävikki

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.