Sisusta ekologisesti

Asumisen ääni

7.3.2018 10:51:59 / Asumisen ääni

Jos ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat lähellä sydäntäsi, ovat nämä sisustusvinkit juttusi. Pienillä muutoksilla saat kodistasi ekologisen sisustuksen puolesta. Lisäksi ekologiset sisustusvinkit piristävät kotiasi aivan uudella tavalla.

Puuvilla ja bambu

Puuvillan tuotanto on ekologista verrattuna esimerkiksi polyesteriin. Puuvilla on myös luonnollinen, jolloin sen käyttäminen muun muassa petivaatteissa takaa mukavat yöunet. Hikoilu tai herkkä iho molemmat hyötyvät puuvillasta, sillä se hengittää ja pitää kuitenkin kylmänkin loitolla. Panosta puuvillalakanoihin ja petivaatteisiin. Myös luonnonkuituiset tyynyliinat ja patjat ovat hyvä valinta polyesteriin ja tekokuituihin verrattuna.

Bambu on rakennusmateriaalina, mutta myös sisustusmateriaalina kestävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Jos haluat sisustaa huonetta puumateriaaleilla, kokeile bambua. Bambu myös kankaassa on hengittävä ja kevyt vaihtoehto verrattuna tekokuituihin.

Kuitenkin jos asunnostasi löytyy luonnonpuisia huonekaluja, kannattaa niitä kierrättää sisustuksessa. Anna huonekaluille uusi tarkoitus, jolloin ne saavat uuden ilmeen myös sisustamisessa. Vältä huonekaluja, joiden käyttöikä on lyhyt tai niiden korjattavuus lähes mahdotonta. Jos esimerkiksi pöydän pinta on kulunut rikki, vaihda pöytälevy. Näin ei tarvitse ostaa uutta pöytää ja säästät luontoa.

Kasvit ja kukat

Sisusta kasveilla, jotka ovat ystävällisiä luonnolle sekä sinulle. Esimerkiksi aloe vera ja rönsylilja raikastavat huoneita ja sisäilmaa. Kokeile esimerkiksi rönsyliljaa kylpyhuoneessa, sillä se pitää ilman raikkaana ja puhtaana. Aloe vera parantaa myös hengitysilmaa. Aloe verat uusiutuvat nopeasti, jos niiden viereltä poistaa kasvaneet sivuversot. Aloe verasta on olemassa myös suurempia kukintoja, jotka voivat kasvaa metrien korkuiseksi. Tällainen korkeampi aloe vera näyttää upealta esimerkiksi olohuoneessa.

Lisäksi yrteillä keittiön tai parvekkeen koristelu takaa myös maukkaat mausteet ruoanlaittoon. Kokeile täältä, miten voit kasvattaa yrttejä esimerkiksi parvekkeella.

Keittiö ympäristöystävälliseksi

Älä käytä liikaa paperia keittiössä vaan hyödynnä keittiöpyyhkeitä ja -liinoja. Voit tehdä oman pyyhetelineen, johon on helppo myös kirjoittaa, mihin käyttöön mikäkin pyyhe tai liina on. Tarvitset vain laudan (voit valita mitan sen mukaan, montako pyyhettä keittiössä haluat pitää), ruuvattavia koukkuja ja maalia tai tusseja sen mukaan, minkälaiset tekstit haluat kirjoittaa lautaan.

  1. Mittaa sopiva laudanpätkä
  2. Ruuvaa koukut kiinni laudanpätkään niin, että siihen jää esimerkiksi sentin välit
  3. Kirjoita koukkujen päälle pyyhe ja sen käyttökohde, esimerkiksi ”tiskien kuivaus” tai ”leivontaliina"
  4. Ripusta esimerkiksi kaapin sisäpuolelle.

Luonnonkivi koristeena

Kivimateriaali ja luonnonkivet toimivat upeasti sisustuksessa. Voit tehdä kauniin kynttiläasetelman kivistä ja kivien kerääminen tai hankkiminen lasten kanssa on hauskaa. Pese kivet miedolla saippuavedellä, jotta astiaan ei tule hiekkaa tai likaa. Kokoa erikokoiset kivet laakeaan lasiastiaan. Kaada kylmää vettä siten, että kivet peittyvät. Lisää kelluvia kynttilöitä tai jätä astia sellaisenaan koristeeksi esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai parvekkeelle.

Asunto metsien ja luonnon läheltä? Kurkkaa täältä Avara-asunnot.

Lähteenä käytetty: Inhabitat, Askel Terveyteen

Topics: Kodin sisustus

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.