Sohvaopas - Materiaalit ja tyylit

Asumisen ääni

[fa icon="calendar"] 12.3.2018 11:04:35 / Asumisen ääni

Onko harkinnassasi hankkia uusi sohva, mutta et ole varma minkälainen materiaali tai tyyli sopisi kotiisi? Sohvia löytyy moneen tilaan, mutta erilaiset tyylit ja värit vaikuttavat valintaan. Lisäksi materiaali vaikuttaa sohvan käyttöikään. Tutustu sohvaoppaaseen ja ota selvää minkälainen sohva sopisi kotiisi!

Kangassohvat moneen makuun

Kangassohvia löytyy monella värillä ja tyylillä varustettuna. Se on hyvä valinta sellaiselle, joka kaipaa sohvaltaan helppoutta niin siistimisen kuin sisustamisen kannalta. Kangas on pehmeä ja kestävä valinta, mutta sen kohdalla kannattaa ottaa huomioon värien siirtyminen esimerkiksi farkuista. Lisäksi sohvan selkätyynyjä kannattaa pöyhiä, jotta ne eivät menetä muhkeuttaan.

Kangassohvan puhdistamiseen voit käyttää etikkaa ja ruokasoodaa, jotta saat raikkaan kangassohvan. Sekoita etikka ja ruokasooda tahnaksi, jonka avulla saat vaikeimmat tahrat irti kankaasta. Voit myös ripotella ruokasoodaa sohvalle ja imuroida sen, jos haluat nopean raikastuksen.

Valitse kangassohva, jos haluat monenlaiseen sisustukseen sopivan sohvan. Kangassohvia saa monilla eri värivaihtoehdoilla varustettuna ja voit leikitellä värien ja tekstiilin yhdistelmillä. Kangassohvaa voit sisustaa näyttävillä koristetyynyillä. Kurkkaa myös, miten voit sisustaa koristetyynyillä täältä.

Nahkasohva ei koskaan mene pois muodista

Nahkasohva on trendikäs vuodenajasta riippumatta. Oli kyseessä sitten suuri divaani tai kahden istuttava pikkusohva, nahkasohva ilahduttaa kestävyydellään. Se on myös lapsiystävällinen vaihtoehto varsinkin, jos väri on musta tai ruskea. Nahkasohva toimii myös lemmikkiperheissä. Valkoinen nahkasohva on näyttävä, mutta sen kohdalla kannattaa varmistaa, ettei siihen tartu väriä vaatteista.

Nahka on pitkäikäinen materiaali, mutta se kaipaa hoitamista, jotta se pitäisi kauniin pintansa monien vuosien ajan. Jos nahkasohvaa ei hoida, se saattaa kuivua ja halkeilla esimerkiksi käsi- tai selkänojista. Nahkasohvaa tai nahkaisia nojatuoleja ei kannata laittaa ikkunan eteen, jos ikkunasta tulee paljon auringonvaloa. Auringonvalo saattaa vaalentaa nahan väriä ja pahimmillaan pilata nahan.

Nahkasohvaa voit hoitaa helposti sohvalle tarkoitettujen puhdistus- sekä hoitoaineiden avulla, mutta myös luonnollinen oliiviöljy tekee hyvää nahkapinnoille. Muista imuroida sohva kauttaaltaan ennen oliiviöljyn levittämistä. Kokeile oliiviöljyä pienelle pinta-alalle ennen kuin levität sitä koko sohvaan. Näin näet sen vaikutuksen ennen kuin levität sen kaikkialle. Käytä levityksessä puuvillaliinaa. Anna oliiviöljyn imeytyä muutaman minuutin ajan ja laita lisää tarvittaessa kuiviin ja halkeileviin kohtiin. Poista ylimääräinen öljy kuivalla liinalla.

Tutustu täältä, miten pidät sohvat puhtaana!

Valitse nahkasohva, jos haluat kestävän ja aina muodissa olevan sohvan. Olet tämän lisäksi valmis hoitamaan nahkasohvaa ja pitämään sen kauniina vuosienkin jälkeen. Yhdistä nahkasohvaan pehmeitä materiaaleja kuten huopavilttejä ja puuvillatyynyjä.

Lapsiystävälliset väri- ja materiaalivaihtoehdot

Ensimmäinen lapsiystävällinen materiaali on nahka, sillä nesteiden kaatuminen tai ruuan tippuminen sohvalle ei haittaa, koska tahrojen pyyhkiminen on helppoa. Nahka on myös kestävää, vaikka sohva toimisikin leikkipaikkana. Toinen helppo ja lapsiystävällinen materiaali on kangas, mutta kankaassa on kannattavaa valita sellainen vaihtoehto, jossa on monta väriä yhdessä. Näin mahdolliset likatahrat eivät näy. Lisäksi kangassohvan voi harjata puhtaaksi.

Vinkki! Synteettiset materiaalit toimivat, sillä niiden puhdistaminen on vaivatonta. Monesti synteettinen pinta myös hylkii likaa.

Väri on mielipidekysymys, mutta lapsiystävällisyyttä ajatellen tummat sävyt toimivat arjessa. Esimerkiksi tummanharmaat, musta, ruskean eri sävyt sekä tummanpunaiset näyttävät upealta ja ylelliseltä. Valkoiset, pastelliset ja vaaleanharmaat ovat vaikeita värejä oli lapsia perheessä tai ei, sillä niiden puhdistaminen saattaa vaatia hieman enemmän työtä.

Modernit ja näyttävät sohvat seikkailunhaluisille

Haluatko kotiisi näyttävyyttä ja mielenkiintoisia linjoja? Erilaiset design-sohvat, vintage-sohvat ja ultramodernit sohvat sekä divaanit voisivat sopia sisustukseesi. Jos innostut vintagesta, yhdistä vintage-sohva moderneihin huonekaluihin. Näin saat jännittävän kokonaisuuden kotiisi. Jos taas olet enemmän ultramodernin ystävä, voit leikitellä näyttävillä väriyhdistelmillä tai kokeilla kirkkaita sävyjä.

Näyttävä sohva on hyvä valinta sellaiselle, joka innostuu uusista ja mielenkiintoisista sisustustyyleistä. Se sopii seikkailunhaluiselle sisustajalle, joka ei piittaa sointuvista värivalinnoista tai tarkkaan pohditusta kokonaisuudesta. Erikoiset muodot saattavat vaatia kuitenkin enemmän tilaa kuin perinteinen muoto, joten on hyvä tarkistaa ennen hankintaa, että sohva saa parhaan paikan kodista.

Lähteet: At Home With The Ellingtons, Studio McGee ja Best of Tips

Mukavaa asumista Avaralla! Katso täältä Avara-kohteet.

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.