Stressivapaa koti - Sisusta koti rentoutumiseen

Asumisen ääni

3.1.2019 12:51:44 / Asumisen ääni

Rentouttava koti tarkoittaa sitä, että kotiin on aina ihana palata, vaikka päivä ei olisikaan se paras mahdollinen. Kodista voi tehdä rentouttavan tyyssijan, jossa on helppo olla stressistä huolimatta. Tärkeintä olisikin saada stressitasot laskemaan, jotta omasta ajasta voi nauttia. Stressittömyyteen voi osittain vaikuttaa sisustusvalinnoilla ja järjestelyllä, mutta myös oman paikan löytäminen vaikuttaa stressinhallintaan.

Selkeä koti selkeyttää mielen

Tavarapaljous, järjestelemättömyys, sotku ja sekalaiset tavarat voivat vain pahentaa stressiä. Siivoaminen on tietenkin yksinkertainen ratkaisu, mutta kun stressi ja kiire ovat pahimmillaan, ei jaksamista välttämättä löydy siivoamiselle. Tämän vuoksi onkin hyvä ottaa käytäntö, joka helpottaa arjessa.

Aloita irrallisista papereista, lehdistä ja vihkoista. Jos pöydälle on kerääntynyt työpapereita tai läksyjä, on niille hyvä laittaa oma paikka. Näin et keskity niihin silloin, kun olisi tarkoitus viettää rentouttavaa vapaata. Omat kansiot kaikille tärkeille papereille varmistaa myös sen, että kiireen keskellä et unohda papereita. Jos unohdat nopeasti jonkin seikan, kirjoita se erilliselle paperille tai vihkoon ja palaa siihen uudestaan rentoutumisen jälkeen.

 

Stressivapaa koti - Sisusta koti rentoutumiseen

 

Pienet muutokset kuten tuolien työntäminen pöydän alle, astioiden kasaaminen yhteen paikkaan tai suoraan astianpesukoneeseen, vaatteiden laitto kaappiin ja koristetyynyjen pöyhiminen vaikuttavat merkittävästi mielialaan. Kun energiaa riittää, voit siirtyä siivoamaan kotia perusteellisesti. Aluksi voit edetä pienin askelin, sillä kyllä koti jaksaa odottaa eikä se vaadi sinulta suoriutumista.

Omaa aikaa omassa tilassa

Järjestä itsellesi rentouttava hetki kodin parhaassa tilassa. Oli se sitten parveke tai sohvan nurkka, voit muokata sitä vieläkin rentouttavammaksi. Parvekkeella voit parantaa mukavuutta pehmoisilla tyynyillä ja tuoksukynttilällä. Jos kylmä yllättää, muista ottaa viltti mukaan parvekkeelle. Jos pidät lukemisesta, voit paneutua hyvän kirjan maailmoihin parvekkeella, raikkaassa ilmassa. Sulje ovet ja ikkunat, jotta esimerkiksi muiden perheenjäsenien äänet eivät kuuluisi parvekkeelle. Jos kuuntelet musiikkia rentoutuessasi, kannattaa valita rauhallisia kappaleita.

Hemmottele itseäsi kasvo- tai kynsihoidolla omassa tilassasi. Kylpyhuoneen voit myös muokata stressivapaaksi alueeksi herkullisen tuoksuisilla pesuaineilla. Voit myös tehdä itse helposti kuorinta-aineen, jota voit käyttää omassa spa-hetkessäsi. Tarvitset vain sokeria ja eteeristä piparminttuöljyä. Saat helpon, mutta raikkaan kuorinta-aineen vartalolle.

Värit vaikuttavat

Räikeät värit saattavat pitää mielen liiankin virkeänä. Räiskyvän punainen, sähkönsininen ja kirkkaankeltainen voivat vaikeuttaa silloin, kun pitäisi nukkua, keskittyä tai rentoutua. Jos et pysty keskittymään esimerkiksi lukemiseen tai et pysty rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa, voit helpottaa näitä tekijöitä osaltaan värivalinnoilla. Maanläheiset, viileät värit toimivat muun muassa makuuhuoneessa. Makuuhuoneen ei tulisi olla liian pirteän värinen kauttaaltaan. Pienet väripilkut eivät haittaa, mutta isolla pinta-alalla ne voivat jo vaikuttaa huonolla tavalla. Haaleat sinisen ja vihreän sävyt sopivat, sillä ne ovat rentouttavia, helppoja sävyjä. Tarkista täältä myös mitä värit tarkoittavat. Yhdistä haaleat sävyt pehmeisiin pintoihin, kuten puuvillaan ja silkkiin. Näin saat tuotua rentoutta myös tekstuurien avulla.

Jos haluat väriä kotiin, voit tuoda sitä myös kasvien avulla. Helppohoitoiset huonekasvit ovat kiireisen ihmisen valinta. Huonekasvit, jotka raikastavat ilmaa, ovat paras valinta stressivapaaseen sisustamiseen. Esimerkiksi anopinkieli on kaunis kasvi, mutta se ei vaadi suurempia kastelurutiineja.

Värien lisäksi valo vaikuttaa merkittävästi rentoutumiseen. Luonnonvalo tuo myös pirteyttä, jos väsymys on tullut osana stressin oireita. Vaaleita pintoja lisäämällä saat myös huijattua lisää valoisuutta kotiin. Esimerkiksi isot huonekalut voivat olla väriltään vaaleita, jotta tarvittavaa valoa saadaan kotiin.

Pyöreät muodot rentouttavat sisustuksessa

Niinkin hassulta kuin se kuulostaa, pyöreät muodot vaikuttavat mieleemme. Moni pitää teräviä kulmia jopa ahdistavana tai ärsyttävänä, mutta ei välttämättä suoraan tiedosta sitä. Kuitenkin pyöreät, niin sanotusti vaarattomat muodot voivat rentouttaa. Käytä siis teräväreunaisten sijaan pyöreitä reunoja esimerkiksi pöydissä, tasoissa ja tuoleissa, jos mahdollista. Pyöreät peilit ja sisustusesineet tuovat myös kontrastia neliskanttisten ikkunoiden ja ovien vierellä.

Lähteet: A Serene Pursuit, Abigail Ahern

Stressitöntä asunnonhakua Avaralta!

Topics: Koti ja asuminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.