Valaisinopas kerrostaloasuntoon

Asumisen ääni

3.4.2018 19:25:00 / Asumisen ääni

Liian pimeä, liian himmeä, liian kirkas. Valaisimia on monia ja valon väri ja kirkkaus saattavat mietityttää. Eri tyylit voivat vaikuttaa valaisimen käytännöllisyyteen, mutta valaisimilla voi myös sisustaa. Jos pohdit minkälainen valaistus toimisi kotisi eri huoneissa, kurkkaa oppaan valaisinvinkit.

Yleisvalaistus kuntoon

Luonnonvalo piristää aina, mutta valitettavasti sitä ei ole aina saatavilla. Yleisvalaistuksen tulee olla kirkas, jotta silmät eivät joudu tihrustamaan pimeissä nurkissa. Kohdevalot, plafondit ja jalkalamput toimivat hyvin yleisvalaistuksessa. Valopaikoista riippuen valaisimet kannattaa asetella niin, että valo kohdistuu haluttuihin alueisiin. Olohuoneessa voidaan keskittyä sohvaryhmän ympärille, kun taas keittiössä ruokaryhmän yläpuolelle on kannattavaa laittaa valo.

sisusta_valaisimilla

Yleisvalaistuksen jälkeen voi pohtia minkälainen sisustusvalo toimisi huoneessa. Keittiönpöydälle voi laittaa pienen sisustusvalaisimen taustavaloksi. Myös kynttilät käyvät. Koristeellinen pöytälamppu toimii television läheisyydessä, mutta kannattaa varoa, ettei se heijastu television ruutuun. Yleisesti valo kannattaa asetella siten, ettei se heijastuisi television tai tietokoneen ruutuun katosta tai pöydältä. Sohvapöydälle voi laittaa pienehkön pöytävalon, kunhan se ei heijastu televisioon.

Työskentelyyn sopivat valaisimet

Jos kirjoitat paljon käsin tai työskentelet koneella, on suositeltavaa hankkia valaisin, jonka valomäärää saa halutessa vaihdella. Esimerkiksi himmennettävät työvalaisimet toimivat työpöydällä ja kotitoimistossa. Työvaloksi kannattaa valita kylmä valkoinen valo, mielellään kirkas valo. Kellertävät valot saattavat väsyttää tarkkuutta vaativissa töissä. Jos haluat sisustaa samalla työpöytääsi, kokeile modernia hehkulamppuvaloa. Hehkulampun muotoinen valaisin ilman kupua on hauska koriste, joka tuo samalla lämpöä kirkkaaseen työvaloon.

Tietokoneen näytön taakse voit myös laittaa ledinauhaa. Ledinauha ei tuo merkittävästi valoa huoneeseen, mutta se valaisee hieman näytön takaa. Koska näytön valo on kirkas, himmeä ledivalo tasoittaa muuten kovaa valoa. Valitse ledinauha, jonka asetuksista löytyy vihreä, sininen ja punainen. Saat hieman vaihtelua taustavaloon.

Vaatehuoneen valot ja peilivalot

Peilin yläpuolelle ei ole suositeltavaa laittaa suoraa valoa, sillä varjot tulevat väärästä paikasta. Varsinkin meikkipeilin kohdalla kannattaa pohtia, mistä valon tulisi osua kasvoille. Suositeltavaa onkin laittaa valo peilin reunoille, jolloin valo tulee oikeasta suunnasta. Kellertävää valoa ei suositella meikkaamiseen, sillä se voi vääristää muun muassa meikkivoiteen sävyä. Jos omistat esimerkiksi meikkauspöydän tai lipaston, jonka läheisyydessä meikkaat, voit laittaa myös sisustusvalon taustavaloksi.

Vaatehuoneeseen on suositeltavaa laittaa myös kirkas valo, jotta vaatteiden värit ja materiaalit on helppo erottaa pimeinä talvi-iltoinakin. Ahtaisiin tiloihin voi kokeilla pieniä kohdevalaisimia, sillä ne eivät vie runsaasti tilaa, mutta tuovat paljon valoa pieneen huoneeseen.

Tunnelmavaloa makuuhuoneeseen ja parvekkeelle

Jos yleisvalaistus on kunnossa, voit ripotella makuuhuoneeseen ja parvekkeelle tunnelmavaloja. Tunnelmavalot saat helposti järjestettyä kynttilöillä, mutta voit harkita myös lyhtyjä. Lyhtyyn ei tarvitse laittaa oikeaa kynttilää vaan sähkökynttilätkin toimivat hyvin. Ne tuovat kauniin hehkun huoneeseen tai parvekkeelle ja ne voi jättää hetkeksi valvomatta. Kokeile laittaa lyhtyyn myös jouluvaloja. Valitse kirkkaat tai kellertävät valot, jotta ne näyttäisivät hyvältä vuodenajasta ja juhlapyhästä riippumatta.

Jalkalamppukin toimii parvekkeella, varsinkin jos johdot ovat sääsuojatut tai parveke on lasitettu. Jos pidät lukemisesta parvekkeella, on jalkalamppu hyvä lukuvalona. Valitse mieleisesi valaisin, jota voi tarvittaessa myös säätää. Säädettävät lukulamput ovat oivallinen tilaan kuin tilaan. Lisäksi kevyehköjä lamppuja voi myös siirrellä tarpeen mukaan huoneesta toiseen.

Valoisa tulevaisuus Avaralla! Tutustu täältä Avara-kohteisiin.

Topics: Kodin sisustus

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.