Värien merkitys sisustuksessa

Asumisen ääni

21.9.2017 12:23:11 / Asumisen ääni

Värit vaikuttavat meihin mielenkiintoisella tavalla. Sininen rauhoittaa ja keltainen piristää, mutta miten voit hyödyntää näitä vaikutuksia sisustuksessa? Pienetkin sisustuselementit tietyllä värillä varustettuna vaikuttavat merkittävästi, sillä värien ominaisuudet voivat lisätä luovuutta ja jopa ruokahalua. Sisusta väreillä ja piristä kotiasi värikkäästi.

Oranssi

Oranssi on energinen ja huomiotaherättävä väri, joka innostaa. Se toimii aksenttivärinä ja korostaa ympärillään olevia vaaleitakin sävyjä. Jos haluat lämpöä esimerkiksi makuuhuoneeseen, kokeile oransseja koristetyynyjä. Jos haluat piristää keittiötä, voit ripotella oranssin eri sävyjä ympäri keittiötä esimerkiksi patahanskojen ja kaitaliinojen avulla. On myös tutkittu, että oranssi herättäisi näläntunnetta, jolloin oranssi väri toimii erittäin hyvin keittiössä ja ruokailutilassa. Muista myös luonnon oma oranssi väripilkku, appelsiini. Appelsiinikori tai vati täynnä klementiinejä näyttää herkulliselta, mutta herättelee tarvittaessa ruokahalun.

Punainen

Punainen on räväkkä ja näyttävä väri, jonka on ajateltu edustavan rakkauden värinä. Kuitenkin punainen väri on kaksiteräinen miekka, sillä liika punainen voi edustaa myös vihaa ja stressiä. Punainen toimii kotona värinä, joka saa katsojansa kiinnittämään huomionsa sisustajan haluamaan paikkaan. Pienet punaiset yksityiskohdat piristävät kotia tuoden tunnelman mukanaan. Kokeile esimerkiksi punaisia kehyksiä seinälle, punaisia ruusuja maljakkoon tai yhdistä perinteinen mustavalkoinen ja punainen näyttäväksi kokonaisuudeksi.

Keltainen

Keltaisen eri sävyt piristävät ja lisäävät onnellisuutta. Tämän vuoksi keltainen sävy on ideaali syksyn pimeneviin iltoihin. Syksyistä keltaista, eli sinapinkeltaista on monesti vältelty, sillä sen on ajateltu näyttävän likaiselta väriltä. Kuitenkin nimenomaan murettu sävy tuo muut sävyt uudella tavalla esiin. Yhdistä keltainen esimerkiksi viininpunaisen tai ruskean kanssa, jolloin saat kotiisi modernia ilmettä. Älä pelkää keltaista, vaan kokeile lisätä kirkasta keltaisen sävyä esimerkiksi kotitoimistoosi. Keltaisen sanotaan lisäävän luovuutta. Makuuhuoneessa keltaisen sanotaan vaikeuttavan unensaantia, sillä se on värinä levoton.

Sininen

Sininen on yleisesti rauhoittava väri, joka sopii mainiosti makuuhuoneeseen ja tiloihin, joissa on tarkoitus rentoutua. Sininen on kuitenkin myös kylmä väri, joka liiallisena määränä saattaa aiheuttaa surullisuutta. Tasapaino sinisen ja muiden värien kesken takaa toimivan yhtälön, joka rentouttaa. Valkoinen ja sininen kulkevat käsi kädessä, tuoden keveyttä sisustukseen. Makuuhuoneessa esimerkiksi vaaleansininen rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa ja väri sopii hyvin petivaatteisiin. Kultaiset yksityiskohdat korostavat upeasti sinistä sävyä ja tuovat luksusta tummansiniseen.

Vihreä

Vihreä on luonnon väri, jonka sanotaan tuovan helpotusta stressiin. Vihreä tuo siis luonnon keskelle sisustusta ja pienikin väripilkku vihreää raikastaa kotia. Kukkien ja viherkasvien avulla saat vihreyttä ja luonnonläheisyyttä kotiisi. Kuitenkin myös tekstiileissä vihreä näyttäytyy edukseen ja se sopii loistavasti verhoihin. Vihreät verhot korostavat esimerkiksi takana olevien puiden vihreyttä, puutarhan kukkia tai meren sinisyyttä. Myös huonolla ilmalla vihreä piristää iloisuudellaan.

Violetti

Jos haluat kotiisi ylellisyyttä, käytä sisustuksessa violetteja yksityiskohtia. Violetti on nähty kautta historian kuninkaallisena värinä, joka edustaa myös syvää ajattelua. Violettia voi ripotella pienissä määrin kotitoimistoon, makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Violetin eri sävyt toimivat hyvin yhdessä tuoden kontrastia eri tiloihin. Vaaleavioletti on hempeä, mutta tumma tuo auktoriteettia. Kultainen sopii upeasti violetin kanssa, mutta jos haluat kylmemmän yhdistelmän, käytä aksenttivärinä hopeaa. Violetit kukat ovat oiva tapa tuoda ylellisyyttä huoneeseen, mutta myös violetit kivet kuten ametistit näyttävät upealta sisustuksessa.

Valkoinen

Valkoinen on puhtauden väri, joka korostaa kirkkaita värejä sisustuksessa. Lisäksi se tuo valoa ja avaruutta pieneenkin tilaan. Käytä valkoista tiloissa, joissa valon määrä on vähäistä. Tällä tavoin se tuo lisää korkeutta ahtaisiin huoneisiin. Koska valkoinen edustaa puhtautta, perinteiset valkoiset lakanat ja verhot raikastavat pientäkin makuuhuonetta. Myös valkoiset kalusteet pehmentävät kotia, vaikka ne olisivat ultramoderneja ulkomuodoltaan. Valkoinen ei myöskään riitele minkään värin kanssa, jolloin se on kaikista turvallisin yhdistelmäväri sisustuksessa.

Lähteenä käytetty: Askel terveyteen

Inspiroidu sisustamiseen uudella tavalla Avara-asunnossa!

Topics: Kodin sisustus

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.