Yrttien kasvatus parvekkeella

Asumisen ääni

8.6.2017 9:46:54 / Asumisen ääni

Ihanat, raikkaat yrtit takaavat moninaiset makuyhdistelmät ja vaihtelun kokkailussa. Yrttien avulla tuot mielenkiintoisia makumaailmoja ruokapöytään pienellä vaivalla. Omien yrttien kasvattaminen on lopulta palkitsevaa, kun pääsee hakemaan omasta yrttitarhasta muutaman lehden tai varren ruokaa varten. Et tarvitse suuria tiloja yrttipuutarhan perustamiseen, vaan parveke riittää erinomaisesti unelman toteuttamiseen.

Yrttien valinta ja kylvön aloittaminen

Yrttien valitseminen on makuasia, mutta valinnassa on hyvä huomioida säätila ja olosuhteet. Esimerkiksi mausteyrtit, kuten persilja, rosmariini tai minttu tarvitsevat suuren ruukun kasvualustakseen. Noin 20 sentin läpimitta ruukussa on hyvä, sillä silloin yrtillä on tilaa kasvattaa juuriaan. Jos käytät saviruukkuja istutuksissa, muista pestä ne huolellisesti ennen kylvöä. Tällöin savi ei ime mullasta kaikkea kosteutta.

Itse kylväminen kannattaa tehdä täysin ohjeiden mukaan, jotta yrtit saavat varmasti oikeanlaisen hoidon kasvaakseen. Yrtistä riippuen, monet lajikkeet tarvitsevat runsaasti vettä. Suihkuttele tasaisin väliajoin suihkupullolla vettä yrttien päälle. Samalla puhdistat ne mahdollisten tuholaisten varalta. Mullaksi parvekeruukkuihin sopii hiekansekainen multaseos.

Pienen parvekkeen yrttipuutarha

Pienessäkin tilassa on mahdollista kasvattaa montaakin eri lajia yrttejä. Valitse ruukut tilan mukaan ja varmista, että yrtit ja muut kasvit saavat tarpeeksi valoa. Jotta yrtit eivät hukkuisi sateen aikana, voit laittaa tarvittaessa pienen katteen niiden päälle. Voit kokeilla myös lasiamppelia yrttien sekä versojen kasvattamisessa. Tähän sopii erinomaisesti vanhat lasipurkit.

  1. Aloita pesemällä lasipurkki ja liota tarvittaessa etiketti pois.
  2. Tee salaoja purkin pohjaan soran avulla, kaada tämän jälkeen multaa päälle.
  3. Irrota yrtistä suojaruukku ja asettele yrtti purkkiin.
  4. Lisää multaa niin paljon, että purkki on lähes täynnä.
  5. Kastele multa perusteellisesti.
  6. Sido lasipurkin reuna vahvalla narulla tai metalliköynnöksellä, jotta se pysyy esimerkiksi katon reunassa.
  7. Tarkista yrtin valon tarve ja laita amppeli roikkumaan auringonvaloon.

Vinkki! Kaupan yrttiruukut jatkavat kasvuaan kauniissa lasiamppelissa.

Myös ikkunalaudan päälle voi rakentaa pienehkön yrttitarhan. Yrtit, kuten rakuuna, salvia tai kirveli pärjäävät hyvin ikkunankin edessä. Jos tahdot yrttien olevan aina lähettyvillä, sopii esimerkiksi basilika erinomaisesti keittiön ikkunan edessä kasvatettavaksi.

Muista myös nämä vinkit

Nimeä parvekeruukut yrttien mukaan esimerkiksi hammastikun ja paperin avulla. Voit liimata paperin hammastikkuun lippumaisesti. Näin muistat varhaisessakin vaiheessa yrttien nimet ja osaat hoitaa niitä oikein.

Kalkki ja kananmunankuoret toimivat tehokkaana pohjana yrteille kasvuvaiheessa. Lannoituksessa voi käyttää vahvaa kompostimultaa, mutta typpipitoisuutta kannattaa vahtia. Liian korkea typpipitoisuus voi vähentää yrtin aromiaineita.

Jos paikan päälle eksyy tuholaisia, voit suihkuttaa kuumavesisuihkutuksilla yrttejä. Muista myös perusteellinen kastelu. Pintakastelu ei riitä, vaan yrtit tarvitsevat kostean pohjan.

Jos haluat kuivattaa yrttejä, ripusta ne nippuna lämpöiseen paikkaan kuivumaan. Tilan tulee olla pimeä, mutta lämpötila ei saisi ylittää 35 astetta.

Lähteet: Yrttitarha ja Kaupunkiviljely

Aloita oma yrttipuutarha uudessa kodissasi. Löydä Avara-asunnot läheltäsi.

Topics: Koti ja asuminen

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.