Zero Waste: kuinka vähentää jätteen määrää - 10 vinkkiä

Asumisen ääni

30.10.2018 15:05:51 / Asumisen ääni

Zero Waste -elämäntapa perustuu jätteen vähentämiseen, päästöjen pienentämiseen ja roskattomaan elämään. Vaikka nimessä onkin nolla, ei kaikelta jätteeltä ja roskalta voi välttyä. Täydellistä roskattomuutta on vaikea saavuttaa, mutta roskattomampaa elämää kohti voidaan pyrkiä pienin askelin - yksi hävitetty roska kerrallaan.

Koti puhtaaksi turhasta jätteestä

 

Koti voi olla ensimmäinen askel roskattomaan elämään. Käy läpi huone kerrallaan ja pohdi, mitä oikeasti tarvitset ja voiko jotain käyttää uudelleen? Zero Waste ei tarkoita sitä, että kaikki heitettäisiin pois ja mitään ei saisi enää ostaa. Zero Wasten tarkoitus on opettaa miten omalla käytöksellä ja omilla päätöksillä voidaan vaikuttaa jätteen määrään pitkällä aikavälillä. Zero Waste kannattaakin aloittaa hitaasti ja harkiten, jotta se oli pysyvämpää tulevaisuudessa.


Kokeile esimerkiksi näitä vinkkejä:

  1. Jos et voi enää korjata revennyttä tai kulunutta tekstiiliä, hyödynnä tekstiilit uudella tavalla. Esimerkiksi rikkinäiset lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet saavat uuden elämän siivouskäytössä. Siirrä vanha kasvopyyhe siivouskomeroon ja leikkaa lakanasta rättejä. Tyynyliinoja voi käyttää myös pyykkipussina silloin, kun pyykkiä viedään esimerkiksi kuivumaan pyykkitupaan. Vaatteiden kohdalla voi pohtia uudelleenkäyttöä, jos korjaaminen ei auta. Jos vaate kuitenkin on vielä käyttökelpoinen, mutta sille ei ole enää tarvetta, harkitse vaatteen laittamista hyväntekeväisyyteen tai kirpputorille.
  2. Istuta yrttejä ja käytä niitä ruoanlaitossa. Jos ostat kaupasta yrttiruukun, pyri istuttamaan se yrtille sopivaan paikkaan. Saat samalla kauniin sisustuselementin keittiöön tai parvekkeelle. Kurkkaa tästä, miten voit tehdä oman pienen yrttitarhasi.
  3. Pese pyykkiä vasta sitten, kun vaate tai tekstiili on oikeasti likainen. Ylimääräiset pesukerrat tarkoittavat lisää jätettä ja samalla kuluttavat vaatteita. Vaatteet kuten neuleet ja farkut kaipaavat usein vain tuuletusta, jotta tunkkaisuus lähtee irti.
  4. Valitse kertakäyttötuotteen sijaan kestotuote. Esimerkiksi vanulaput voit vaihtaa pestävään liinaan ja muoviset partaterät aitoihin metalliteriin.
  5. Valmista ruokaa etukäteen ja hyödynnä myös jääkaapista löytyvät tähteet. Suunnittele viikko ennalta, jotta et sorru ostamaan koko ajan uutta. Tämä pätee myös muihinkin kuin ruokaostoksiin. Tee ostoslista viikolle ja merkitse kalenteriin ne päivät, jolloin teet ruokaa varastoon. Katso täältä, miten voit hyödyntää tähteet!

Untitled design


Joulun lähestyessä on hyvä muistaa myös joululahjat. Zero Waste ei tarkoita sitä, että joululahjoja ei saisi tänä vuonna antaa. Zero Wasten tyyliin voit tehdä itse joululahjoja ja säästää samalla luontoa. Aina joululahjan ei tarvitse olla myöskään tavara, se voi olla lahjoitus lahjansaajan haluamaan kohteeseen tai elämyslahja. Itse tehty lahja on myös persoonallinen ja se jää mieleen paremmin, kuin kaupasta hankittu tavara. Kannattaa myös kysyä lahjansaajalta itseltään, mitä tämä toivoisi saavansa. Turhaa tavaraa syntyy helpoiten silloin, kun ei tiedetä mitä toinen tarvitsee.

 

Zero Waste kodin ulkopuolella

 

Vaikka kotoa on helppo aloittaa Zero Waste -elämäntapa, vaikuttaa suuresti myös kodin ulkopuolella tehdyt päätökset roskattomuuteen. Muista seuraavat vinkit:

  1. Jos tapanasi on hakea aamukahvi take awayna, jätä mahdollinen muovikansi tai pilli kokonaan pois. Jos take awayn mukana tulee myös paperia, älä heitä kaikkea roskiin. Älä myöskään hamstraa paperia, vaikka paperi onkin maatuvaa. Jos paperia tuli mukaan liikaa, jätä sitä varastoon esimerkiksi käsilaukkuun tai taskuun.
  2. Kun lähdet kauppaan, ota mukaasi kestokassi. Jos unohdat kestokassin kotiin, osta mieluiten kaupasta paperikassi. Paperikassin voit hyödyntää myöhemmin esimerkiksi roskien keräämisessä. Älä tee tästä kuitenkaan tapaa, vaan pyri pitämään mukanasi kestokassi.
  3. Jätä muovipullot kauppaan ja käytä lasipulloa. Jos muovipullo on pakollinen, pyri käyttämään sitä niin kauan kuin mahdollista. Muovipullojen lisäksi on hyvä huomioida muovipakkaukset kaupassa. Muovipakkaukset ovat yksi suurimpia ongelmajätteitä varsinkin, jos niitä ei kierrätetä oikein. Katso tästä 10 vinkkiä, miten vähennät muovijätettä.
  4. Ennen shoppailureissua tarkista, että sinulla on oikeasti tarvetta kyseiselle asialle. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa. Hyödynnä kirjastopalveluita tai lainaa kaverilta, jos vain mahdollista.
  5. Jos ostat evääksi esimerkiksi banaanin, älä irrota yhtä banaania tertusta, jos tarjolla olisi jo valmiiksi yksi irrallinen. Kotona pitkään tummuneet banaanit ovat myös oiva ainesosa kosteuttavalle kasvomaskille, joten älä heitä banaania heti pois.

Lähteet: Going Zero Waste

Mitkä ovat sinun kikkasi vähentää jätettä niin kotona kuin tien päällä? Oletko jo kokeillut Zero Waste -elämäntapaa?

Onko ympäristö sinulle yhtä tärkeä kuin meille? Tutustu täältä Avara-asuntoihin.

Topics: Koti ja asuminen, Vuokra-asuminen, Kierrätys ja siivous, Vastuullisuus, Ympäristöystävällisyys

Asumisen ääni

Asumisen ääni

Asumisen ääni kertoo tarinoita kodista ja asumisesta.